Annonse
Tromsø har et stort forsprang i nordlysturismen. Det er på tide at andre distrikter og ikke minst Finnmark våkner, skriver Per Lars Tonstad. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Nordlys med noe attåt

Jeg har bodd i Portugal i noen år, og nesten daglig har portugisere kommet og takket meg for vår bacalhau. Nå spør de nesten like ofte om nordlyset.

Blaserte og mette turister har opplevd det meste på jorden. De orker ikke Taj Mahal eller Grand Canyon en gang til. Men en ting lokker, nordlyset! Det får koste hva det koste vil.

Nord-Norge har fått denne fantastiske gaven helt gratis. Den er evigvarende og fornyer seg uten noen anstrengelse. Vi kan bare ta imot, vi kan utnytte den uten skrupler, den er ikke engang kontroversiell, ingen vil legge seg i lenker og hyle opp om hensynsløs utnytting av en sårbar ressurs.

Nordlyset danser på vinterhimmelen, høyt hevet over menneskers innflytelse eller styring, bare uforutsigbart og mystisk. En voldsom kraft, og omsider også en kommersiell kraft.

Nordlys-turismen har eksplodert, antallet gjestedøgn om vinteren i Nord-Norge er firedoblet fra 2006 til 2016. Og aurora borealis har et kjøpesterkt publikum, vinterturistene legger igjen langt mer penger enn caravankøen mot Nordkapp i juli og august. De som vil se nordlyset, kommer i fly, bor på hoteller og spiser på restauranter. 

Utfordringen er å spre turismen og holde på de reisende i noen dager til. Folk fra Japan, Kina, Australia og USA synes det er langt nok å reise til Tromsø. Langt nord for polarsirkelen, godt organisert reiseliv med ulike tilbud, god sjanse for nordlysopplevelse, praktisk og greit. Selvsagt bukker og takker reiselivsoperatørene i Tromsø. For noen år siden var perioden fra oktober til april en død sesong, det var om på gjøre å holde utgiftene lave og aktiviteten på sparebluss inntil en ny sesong sto for døren på vårparten.

I dag er vintersesongen gullmånedene hvor Visa-gullkortene går varme. CNN Travel framhevet for ei tid tilbake 27 opplevelser som minner deg om hvor fantastisk jorden er. På førsteplass var soloppgang over buddhatempelet Borobodur på Java i Indonesia, et tempel fra 900-tallet som i århundrer lå gjemt under vulkansk aske. På tredjeplass kom nordlyset, mens Taj Mahal i India var henvist til 15. og Victoria-fallene i Zambia til 18.plass. I 2013 viste en undersøkelse at nordlyset var den opplevelsen de fleste leserne av Lonely Planet ønsket å få med seg.

Dette er fantastisk og gratis nordlysreklame. Tiden for nordlysturisme er nå, hvor bilder og film spres i øyeblikket på Youtube og Facebook. 

Jeg har bodd i Portugal i noen år, og nesten daglig har portugisere kommet og takket meg for vår bacalhau. Nå spør de nesten like ofte om nordlyset. De har sett bilder på nettet, og vil oppleve det i virkeligheten.

Norsk reiseliv satset i 2006 profesjonelt på nordlysturisme. Det var et ønske om å prøve noe nytt, og utvide turistsesongen. Det ble en innertier, og volumet kan garantert økes. Turister som drar over kontinenter og hav for å se nordlyset, krever kvalitet. Og de vil betale for det.

Det er strålende at dyktige reiselivsoperatører kombinerer nordlysnatten med tilbud om hvalsafari og turer i hundeslede. Tromsø har i dag et stort forsprang, men det er på tide at andre distrikter og ikke minst Finnmark våkner.

Nordlys-turister vil fryde av begeistring over en tur inn til en lavvo ved en reinflokk på Finnmarksvidda. Fersk kjøtt på gryte over bålet, en kopp buljong med reinhjerte i, en joik og noen fortllinger. På samisk heter nordlys “guovsahas”, lyset som kan høres. Be turistene lytte, og la fantasien løpe løpsk. Hva slags lyd er det, en summing, som lav knitring, uling? Vitenskapen mener det er en lyd der oppe, men har ikke greid å måle den, og lydfrekvensen er for svak til at den kan høres. Og lyden vil bruke rundt fem minutter fra nordlysflammene, gjerne 110-120 kilometer over oss, til de når jorden, så den vil ikke følge nordlysets bevegelser.

Fortell historien om nordlyset! Mytene og magien, det gåtefulle! Vis kunsten, bildene, diktene! En gang trodde de nordlige folk at nordlyset var ei bru mellom jorden og gudeheimen. Lenger sør, der nordlyset var en svært sjelden gjest, ble folk skremt over fenomenet. De skapte teorier om at nordlyset varslet krig, ulykker, pest. Noen naturfolk i nord koplet nordlyset til dødsriket, annen folketro knyttet det til døde jomfruers sjeler. Nordlyset kunne være en overnaturlig kraft som ble påkalt for å løse konflikter, i Kina varslet det fødsler.

Alta kaller seg nordlysbyen, og kan til og med skilte med verdens første permanente nordlysobservatorium. Observatoriet på Halddetoppen (904 m.o.h) stod ferdig i 1899. På Finnmarkskysten møter den varme golfstrømmen sibirsk kulde, og spesielle værfenomener oppstår. Professor Kristian Birkeland ville finne ut hvordan nordlyset påvirket været, og overvintret på den værharde fjelltoppen. Seinere kom flere forskere til, på det meste bodde det tre barnefamilier der oppe. De hadde ku på båsen og høner i uthuset. De klarte seg, men det var strevsomt, og kostbart. Det gikk en sti og en taubane opp den bratte fjellsiden. Driften opphørte i 1926, det var for dyrt å holde stasjonen åpen. Da tyskerne trakk seg tilbake med den brente jords taktikk høsten 1944, lot de heller ikke de tomme bygningene på Halddetoppen stå urørt. Bare murene stod igjen. I 1982 var stasjonen renovert, og Alta Historielag fikk en gullmedalje for dyktig utført restaurering utstedt av den internasjonale organisasjonen for geomagnetisme og geronomi. 

Selvsagt bør Haldde utnyttes for nordlysturisme. Den fantastiske forhistorien sitter i murene, klar til å bli formidlet på mange språk. Ikke langt unna kan turistene meske seg med fersk kongekrabbe, de kan overnatte i snøhotellet ved foten av Finnmarksvidda og enten la seg trekke av hundeslede eller humpe på en snøscooter til isfiske på Iesjavrre.

Nordlys-turistene vil ha ekte vare. Det kan Nord-Norge by på både på hav og land. Operatørene bør samarbeide om et variert tilbud, det skal ikke så mye til før de langveisfarende blir noen netter til og fyller video- og kamerabrikken med enda flere eksotiske opplevelser. Det vil de vise til slekt og venner og vise fram på sosiale medier, neste sesong kommer flere!

Nordlyset er ingen garantert vare, men ikke noe tyder på at aktiviteten vil avta. Solen fortsetter å sende ut en strøm av elektrisk ladede partikler. Disse partiklene jager mot jorden og treffer et magnetfelt som styrer dem mot polene. Solvindpartiklene kolliderer med luftmolekyler i den øvre atmosfæren, et sted i nattemørket under står flokker av turister fra varmere himmelstrøk og utbryter “marvellous” på ulike språk. 

Vinteren i nord er rik, det er så mye å vise fram, turistæraen i nord i den mørke årstid er såvidt begynt.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse