Annonse
Det er direkte oppsiktsvekkende at oppegående redaktører og journalister i Nord-Norges største avis ikke ser forfalskningen i denne videoen, og deretter sørger for at denne videoen blir kommentert og innholdet dementert fra faglig, kompetent hold, skriver Viggo Hansen.

Nordlys og Vegvesenets propaganda-video

Aldri et kritisk spørsmål fra Nordlys side,  ja, ofte sitter man med inntrykket av at det Vegvesenet får presentere sine utspill med et snev av hallejula fra avisens side.

Det er mange ganger man har lurt på hvordan det står til med presseetikken i Nordlys. Det kan nesten se ut som om det anses som en æressak å bli meldt inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

En sak som absolutt burde havne i nevnte utvalg, er saken om E8 i Ramfjord slik den presenteres i nettutgaven av avisa 14. april d.å. Nå er det ikke nytt at Nordlys opptrer både som mikrofon og mikrofonstativ for Statens Vegvesen i saken om E8 gjennom Ramfjord. Statens Vegvesen får i reportasje etter reportasje ukritisk sette fram påstander av ulikt slag, enten det gjeldet grunnforhold, veikvalitet eller økonomiske beregninger. Aldri et kritisk spørsmål fra Nordlys side,  ja, ofte sitter man med inntrykket av at det Vegvesenet får presentere sine utspill med et snev av hallejula fra avisens side.

Grov propagandavideo

I nevnte tilfelle er det en Jøran Heimdal fra Statens VV som får boltre seg fritt i nevnte reportasje 14. april. En ting er innholdet i den skriftlige del av reportasjen der “endelige sannheter”, både når det bl.a. gjelder byggekostnader og grunnforhold blir framsatt. Der skikkelig grove journalistiske overtramp som blir begått i denne reportasjen er “informasjonsvideoen” fra SVV som er lagt inn i reportasjen. Hele videoen er en grov desinformasjon av verste slag. Propagandaministre av diverse politisk avskygning fra 1930-tallet kunne ikke gjort det bedre.

Alle som har satt seg inn i saken vedr. E8 vestre alternativ, vet at denne strekningen vil bli en sammenhengende berg- og dalbane. Bl.a. med en nesten nihundre meter lang bru med en stigning fra Lauksletta til Hans Larsa neset på over fire grader, mao en lang og bratt bru. På propagandavideoen “smyger” brua seg vannrett over fjorden og  veien videre smyger seg vannrett  mot Sørbotn og Lavangsdalen. Det er direkte oppsiktsvekkende at oppegående redaktører og journalister i Nord-Norges største avis ikke ser forfalskningen i denne videoen, og deretter sørger for at denne videoen blir kommentert og innholdet dementert fra faglig, kompetent hold.

Sak For PFU?

Her kan nevnes at NRK ble meldt inn for PFU pga åpningsvignetten og sluttplakaten som brukes i Lotto-sendingene. Noen mente at nevnte vignett og sluttplakat ikke i tydelig grad viste hvem som presenterte sendingen, Norsk Tipping eller NRK. Det ble også hevdet at NRK opptrådte som sponsor for tippeselskapet. Man skal vel være veldig spissfindig i sitt hode om man skulle klare å se på dette som noe stort journalistisk overtramp.

Da vil jeg heller be Nordlys se på hva amerikansk presse gjorde under en pressekonferanse med president Donal Trumph forleden. Da han satte i gang en propagandavideo med tilhørende utskjellinger samt et forsøk på valgpropaganda i forbindelse med presidentvalget i november, ble alle tv-kamera og andre kamera og mikrofoner slått av. Noe for Nordlys å tenke på?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse