Annonse
Fylkesråd i Troms Ivar Prestbakmo tar et kraftig oppgjør med måten Tomas Norvoll (bildet) i Bodø har opptrådt på i PCI-saken.

Politisk kannibalisme på nordnorsk

Det er trist hvordan Helse-Nord direktør Lars Vorland lot seg presse av et politisk iscenesatt og regissert spill i Nordland, skriver Ivar B. Prestbakmo.

Da har virkelig det politiske spillet i landsdelen satt oss flere tiår tilbake.

Utviklingen av de Nordnorske fagmiljøene ved UNN i Tromsø, er et resultat av et langsiktig og møysommelig arbeid til beste for innbyggerne i hele landsdelen, fra kompetente fagfolk og vidsynte folkevalgte i landsdelen. Det nyter vi alle godt av i dag, men det er slettes ingen selvfølge at det er slik. Det politiske spillet som nå pågår knyttet til Bodøs ambisjoner om PCI senter, legger lista for hvordan vi i Nord-Norge skal jobbe for å løse felles behov for vår befolkning i hele landsdelen; Nordnorsk kannibalisme ser ut til å være svaret, og taperne er oss alle som er innbyggere i landsdelen.
 
Det er trist å
registrere debattnivået på eksempelvis fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap), som den ene uka truer med at Nordland skal gå til Helse Midt hvis ikke PCI senter etableres i Bodø. Den neste uka kaller Norvoll fagmiljøet på UNN sine faglige bekymringer om, at det samlede tilbudet til hjertepasienter i nord vil svekkes hvis det etableres PCI senter i Bodø, for trusler. Det er nesten så man ikke tror hva man hører. Et fagmiljø skal altså ikke få gi utrykk for sine bekymringer, mens en politisk leder i Bodø skal kunne true med å dra til Trondheim hvis han ikke får det som han vil. Er det slik vi skal utvikle landsdelen vår framover, med pisk og trusler? Bodøs statsekretær i samfersdelsdepartementet Tom Kato Karlsen (Frp) løfter seg til nye Facebookhøyder og betrakter andres engasjement for fagmiljøet som har gitt oss det best mulige tilbudet til landsdelen ved UNN som bortimot kunnskapsløst, og beskylder andre for å bruke argumenter som han mener ikke hører hjemme i en faglig debatt. Ja vi har virkelig nådd nye høyder på politisk argumentasjon i landselen, alternative sannheter er bare forbokstaven. Bare trist !
 
Bodø- miljøet
må gjerne ha sine ambisjoner på egne vegne, men tror man virkelig at det gagner landsdelen å gjøre Nordnorsk kannibalisme til arbeidsform? Det som blir ytterligere trist er at Helse-Nord direktør Lars Vorland lot seg presse av et politisk iscenesatt og regissert spill. Skulle styret i Helse Nord også legge seg i Bodøfolden, vil man ha etablert Nord-Norsk kannibalisme som arbeidsform. Da er det bare å vente på neste runde i det politiske spillet der alt er lov, og innbyggerne i hele landsdelen risikerer å havne i bakerste rekke, etter enkeltmiljøers egne ambisjoner. Da har vi alle tapt. Saken skulle behandles onsdag 22 februar i styret for Helse nord, men er nå utsatt, og bra er det.
 
Som ordfører og fylkesråd gjennom en årrekke har jeg opplevd mange saker som har vært utsatt for politisk spill og der enkelte miljøers ambisjoner har blitt satt i høysetet, på bekostning av det samlet sett beste. Men sjelden har jeg opplevd en sak som så skjellsettende kan sette i spill  Nord-Norges muligheter til å ha høyt kompetente fagmiljøer i Nord-Norge, og som gir innbyggerne våre samlet sett det best mulige spesialisthelsetilbudet i landsdelen. Hva blir det neste som Bodø vil prøve demontere fra UNN ? Burde ikke Finnmark tenke -  hva bør vi få ? Hvis Bodøs argumentasjon om avstand skal trumfe allt, så er det jammen mange som med rette i denne landsdelen kan peke og si: Kan de så kan vi også, og hvor havner vi da? Nord-Norsk kannibalisme ikke bare som arbeidsform, men Nord-Norsk politisk hverdag, hvem tjener på det ? Selvfølgelig de som sier at med så mye bråk og uenighet så bør vi heller satse på fagmiljøene ved sykehus lengre sør i landet. Da har virkelig det politiske spillet i landsdelen satt oss flere tiår tilbake. Det er litt av et ansvar Tomas Norvoll, Tom Kato Karlsen, Lars Vorland og Helse Nord styret!
 
Som mange andre har også jeg min historie fra Universitetssykehuset Nord-Norge. Det vil si jeg har to. Som pappa til to barn, født hhv 2 og 3 måneder for tidlig. Med både barn og mor i mange måneder på UNN og nyfødt intensivavdelingen som det da het, vet jeg hva det betyr å vite at de er i hendene på det beste fagmiljøet i landsdelen, og at det holder ypperste nivå. Aldri om jeg ville akseptert at det ble satt i spill. Jeg håper aldri at vi i landsdelen aksepterer å sette i spill noen fagmiljøer av ypperste klasse. Da syns jeg faktisk at vi skylder alle å lytte til hva fagmiljøet på UNN sier i PCI saken. Ingen fortjener at vi henfaller til politisk spill framfor innbyggernes beste i Nord-Norge. Det ansvaret håper jeg Helse Nord sitt styre også er seg bevist. Historien vil dømme oss alle om vi nå etablerer Nord-Norsk politisk kannibalisme som arbeidsform for utviklingen av landsdelens spesialisthelsetjeneste, framfor at det viktigste er det best mulige tilbudet for innbyggerne i hele landsdelen.
 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse