Annonse
vakkert: Bildet av en smilende Torgeir Krag Fylkesnes fra SV og en like smilende Per Willy Amundsen fra FrP på kaia i Tromsø varmer alle oss som i lang tid har følt isvindene fra norske politikere i bitter strid selv i saker der tverrpolitisk enighet er uhyre viktig, skriver Einar Sørensen. Foto: Eskil Mehren

Nordnorsk politikk på sitt aller beste

Bli enige – og kom hjem til Nord-Norge med et ferdig vedtatt forslag om at nå skal Nord-Norgebanen bygges.

Bildet av en smilende Torgeir Krag Fylkesnes fra SV og en like smilende Per Willy Amundsen fra FrP på kaia i Tromsø varmer alle oss som i lang tid har følt isvindene fra norske politikere i bitter strid selv i saker der tverrpolitisk enighet er uhyre viktig.

 Og det er forslaget om en jernbane i Nord-Norge som får disse to fremtredende politikere til å stå side om side.  Tenk det: forslag om jernbane! Var det noen som snakket om at jernbane splitter? Det er stikk motsatt. Jernbanen er noe som virkelig binder sammen.

Her har vi to politikere med totalt forskjellig politisk ståsted, men samlet om at jernbanen i nord er en sak hevet over de partipolitiske skiller. Javel, så er det kanskje valgflesk i disse førvalgdager og når valget er overstått så er det tilbake til gårsdagens bikkjeslagsmål?

For en gang skyld tror vi ikke dette. Bildet av de to har en så sterk symbol-effekt at det forandrer det politiske landskapet for lang tid. La oss gi han Torgeir og han Per Willy en sjanse – la oss slutte opp under deres felles løfte om at jernbanen skal bygges, fordi dette prosjektet vil tjene det nordnorske samfunn som intet annet prosjekt i dette århundret.

Jeg synes synd på Høyre  og på AP her i nord  som ikke var med på dette bildet. Høyre som nå har rotet seg bort med forslaget om nok en utredning, og tilsvarende med AP. Høyre gaper likegodt over alt av transport i nord som skal «konsekvensutredes» - AP nøyer seg med at de trenger en ny utredning for å overbevises hundre prosent kun om jernbanens berettigelse.

Det er den gamle historien om å ligge på været i påvente av at «han skal letne» så man kan komme seg helskinnet i land. Forstår ikke disse to partiers fremste tillitsvalgte som sitter i samme posisjon som Torgeir og Per Willy at de er i ferd med å parkere seg ettertrykkelig for lang tid fremover?

Kom dere ut av slagskyggen av alle besvergelser om at jernbanen er en sak der man må vise «ansvar» og ikke hoppe etter «folkeviljen» - at man må få tid til å «beregne» og «utrede» om jernbane er mulig eller ikke.

Jernbanen i Nord-Norge er nå en sak som ikke lenger kan stenges inn hos utrederne på sine kontorer i hovedstaden. Vi trenger ikke flere utredninger eller analyser. Alt dere på Stortinget trenger for å ta beslutning om bane ligger på bordet.

Det er til og med ikke nødvendig med en konseptvalgutredning (KVU) – dette merkelige begrepet som de fleste av oss knapt forstår meningen eller hensikten med. Jeg mistenker at SV og Venstre spesielt i misforstått velvilje tror de fremskynder saken med sin støtte til dette KVU, mens de i stedet gjør det stikk motsatte og sender jernbanen for lang tid fremover inn til bokholderne og økonomene på sine støvede kontorer i Oslo-gryta.

Hvis dere trenger noen KVU’er, så vrimler det av dem allerede i denne landsdelen. Alle store samferdselsprosjekter, veier, bruer, havner og flyplasser har ferske KVU’er. 

Her finner  dere alt dere trenger av analyser om samfunn, næringsliv, befolkning og behov som med letthet kan bakes inn i en jernbanemelding til Stortinget, som bør kjenner sin besøkelsestid og for en gangs skyld kan handle raskt og gi marsjordre om at banen skal bygges, slik et overveldende flertall av det norske folk forventer.

Han Torgeir er den som var først ute med sitt KVU-ønske  – i aller beste mening. Men nå bør han sette seg ned sammen med sin  jernbanekompis Per Willy og lage et kart for hvordan jernbanesaken skal realiseres raskest mulig. Og vær stor på det. Inviter Høyre, AP, KrF, SP og de andre som vi vet er opptatt av samme sak inn i varmen.

Bli enige – og kom hjem til Nord-Norge med et ferdig vedtatt forslag om at nå skal Nord-Norgebanen bygges.

Da kan vi ta et nytt bilde på kaia i Tromsø. En samling av politikere med vidsyn og stort mot, og dertil med den raushet at han Torgeir og han Per Willy får lov å stå i midten for en smilende gjeng. Og måtte ringvirkningene fra bildet på kaia i Tromsø spre seg til resten av landet!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse