Annonse

Nordnorsk virkelighet har aldri vært diskutert så bredt som nå

Gjennom Nordnorsk Debatt har avisa Nordlys skapt en debattarena og offentlighet som er viktig for hele landsdelen.

Det er mye å lære av Nordnorsk debatt.

Er visdom noe som kommer med alder og erfaring?  Ja vil nok de fleste svare. Ja, jo vil jeg si. Det kommer vel også an på om man er åpen for andres meninger og hvem man velger som læremestere.

Sjøl har jeg blitt litt klokere det siste halvåret. I god avstand fra alt bymylder har jeg lest gode aviser, gode bøker – og jeg har lest Nordlys sine debattsider (Nordnorsk Debatt). Nordnorsk virkelighet og framtid har aldri vært diskutert så bredt og på et så høyt nivå som de siste månedene. Dette skriver jeg ikke for å smiske med Nordlys sine egne skribenter, for de synes jeg noen ganger tar fullstendig feil. Men – det er jo det som skaper debatt.

Det har handlet om landsdelens framtid. Oljeleting, Nord-Norgebanen, fiskeriene, oppdrett, sannhetskommisjonen, universitetet, regionreformen osv. Og så, når navnet på det nye fylket i nord diskuteres, kommer Arnt Ryvold med et genialt forslag: Arctandria. Bokstavkombinasjonen er enkel og dekkende, og gir assosiasjoner til både Arktis og tundra. Navnet har en eksotisk klang som kan uttales med stolthet i alle fjordbygder så vel som på en uterestaurant i Barcelona – om noen skulle finne på å spørre om hvor vi kommer fra.

UiT Norges Arktiske Universitet er den viktigste institusjonelle aktør i byggingen av framtidas Nord-Norge. Men noen ganger må man lure på om den akademiske viten er innforstått med hvor i verden vi befinner oss. Arbeidsutvalget, som foreslo nedlegging av mange fag og studietilbud, gjorde et elendig hastverksarbeid. Kvalitet kan ikke bare telles i studiepoeng og gjennomføringsevne. Kvalitet handler mer om nytteverdien for det samfunn du skal betjene. Altså det nordnorske, i Arctandria.

Nå er universitetet igjen i gang med å telle, og nå er det fakultetene som skal til pers. Målet er å forbedre studiekvaliteten. Det er et godt mål, men samtidig kan det gripe rett inn i regionreform-prosessen som nå pågår. For oss, i Arctandria, er denne prosessen viktigere enn om det arktiske universitetet kan klatre en plass på den internasjonale rangeringen over studiekvalitet. Kvalitet, i denne sammenheng, er ingen akademisk kappestrid. Kvalitet er den betydningen universitetet har for folk i den landsdelen det virker.

Det er mye å diskutere. Nå er endelig Nordland kvitt Troms og Finnmark. Det skal vi nordinger være glad for. Vi er ikke fin nok for det selskapet. Snobbefaktoren er for stor i Bodø. Det var den også på 1970 – 80 tallet da helgelendinger ikke skulle snakke dialekt i Nordlandssendinga. Nei, i radioen i Bodø skulle man helst snakke søring. Noen år senere, da Nordnytt var ei regionsending for hele Nord-Norge, klarte Bodø å mobilisere politisk for å slippe å være i samsending med Troms og Finnmark. Det klarte de. Et sjeldent eksempel på at NRK ble utsatt for politisk styring.

Nordland er et vakkert fylke. Fra Helgelandskysten til Kjerringøy, Hamsuns Hamarøy og Lofoten. Men dette er bare en liten del av dagens Nord-Norge. Avisen Nordland kaller Nordland for lokomotivet i nord. Men dette er et synspunkt uten visjoner. Lokomotivet står parkert på Bodø jernbanestasjon.

Oppdrettsnæringa ekspanderer nordover. Det samme gjør turistnæringa. Det samme skjer på de fleste områder.

I framtida kan vi også få en jernbane som gjør det mulig å sette seg på toget i Nordkjosbotn og ende som passasjer på den trans-sibirske jernbanen elle Orient-expressen. Det er en visjon, men ingen utopi.

En sannhet er det i hvert fall at vi får en samisk sannhetskommisjon. Der gjorde Stortinget en klok beslutning. Et nei ville av mange blitt oppfattet som en ny urett. Ingen må undervurdere kraften hos de som krever rettferdighet for sitt folk.

Uten direkte sammenligning, likevel: Den angolanske forfatteren Josè Agualosa har sagt dette om folk som har gjennomlevd kolonitider: «Noen vil glemme og tilgi, mens noen vil snakke, diskutere alt og gråte sammen». Agualosa sier: «Vi må gråte sammen, vi må sørge sammen».

Det er mye å lære av gode bøker, gode aviser og Nordnorsk debatt. Man kan også risikere å bli klokere.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse