Annonse
I disse tider burde et nordlysplanetarium være mildt sagt god butikk,s krev Nrodlys på lederplass. Artikkelforfatteren mener det ikke er planetariers oppgave å være en reiselivsaktør. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Nordnorsk vitensenter – ikke så hemmelig som Nordlys tror

Vitensenterets store fordel er at vi er en hybrid som står på flere bein.

Nordnorsk vitensenter føler et sterkt behov for å komme med noen faktaopplysninger til Nordlys sin leder etter artikkelen om nordlysplanetariet 21. februar, en artikkel som etter vår mening står i sterk kontrast til den faktabaserte artikkelen om oss i samme avis 17. februar.

Nordnorsk vitensenter er primært ikke en reiselivsaktør. Vitensenteret er et regionalt opplevelses- og læringssenter som har som sin viktigste oppgave å bidra i arbeidet med å gi barn og ungdom gode matematikk- og naturfagskunnskaper. Kunnskaper som må til for å se nye løsninger i et nordnorsk arbeids- og næringsliv i stadig endring. I dette arbeidet, hvor Vitensenteret i 2016 har gitt hele 21 258 elever i skoler og barnehager engasjerende pedagogiske opplegg, mottar Vitensenteret offentlig tilskudd via Statsbudsjettet på lik linje med ni andre regionale vitensentre i Norge. For Nordlys' leder er det verd å merke seg at det ikke finnes et eneste vitensenter (Science Centre) i verden som klarer å sikre driften kun basert på egeninntekter.    

Det totale antall besøkende på Nordnorsk vitensenter i 2016 var 53 693. I dette tallet finner vi, utenom elever, ulike familiegrupper og turister. Mange av turistene som besøker Vitensenteret kommer for å se nordlysfilmen Experience the Aurora, for øyeblikket den eneste tilgjengelige nordlysfilmen tilrettelagt for visning i et fulldome planetarium slik vi har i Tromsø. En sliten kinosal klarer sjelden å frata turistene en god nordlysopplevelse i Norges største publikums-planetarium.   

Hva er så sammenhengen mellom Nordnorsk vitensenter og nordlysplanetariet? Nordnorsk vitensenteret låner planetariet av UiT – Norges arktiske universitet, som er planetariets eier. Vitensenteret har aldri bedt om offentlig tilskudd til å drifte planetariet, men i en tid der bærekraftig utvikling og klimavennlig nærings- og samfunnsutvikling diskuteres i Tromsø, og resten av verden, har vi ønsket å gjøre byens reiselivsaktører (og andre) oppmerksom på vår eksistens. Vi bør praktisere det vi i dag lærer våre barn og unge å redusere forbruket og gjenbruke det vi allerede har.  

I lederen blir det sagt at potensialet til planetariet er stort, men skal potensialet realiseres nytter det lite å drive det som en hybrid. Hvorfor ikke? Vitensenterets store fordel er at vi er en hybrid som står på flere bein. Et opplevelses- og læringssenter i realfag som får offentlige tilskudd for å løfte matematikk, naturfag og teknologi i skoler og barnehager, og en reiselivsaktør som med relativt begrenset investeringsbehov kan gi turistene som besøker Tromsø nordlysgaranti 360 dager i året. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse