Annonse

Nordnorske arbeidsplasser til Japan

Vi kan hjelpe næringsministeren med resonnementet: Oppdrettsnæringen er en av Norges viktigste næringer. At staten gjennom eierskap sikrer kontroll over ett av de viktige selskapene i denne viktige næringen, er fornuftig.

Mitsubishi Corporation vil kjøpe alle aksjene i lakseselskapet Cermaq for 8,8 milliarder kroner. Styret i Cermaq anbefaler å selge. Det samme gjør næringsminister Monica Mæland (H). Det er for så vidt ingen stor politisk overraskelse. Da Mæland la fram statens eierskapsmelding i juni, nevnte hun Cermaq som ett av flere selskaper regjeringen ønsker å selge seg ut av. At kjøperen viste seg å være et japansk gigantkonsern har likevel vakt oppsikt.

Cermaq Norway AS, med 450 ansatte, har sin hovedvirksomhet i Nord-Norge. Hovedkontoret ligger i Nordfold i Steigen. Selskapet har 45 heleide og to deleide konsesjoner for laks i Nordland og Finnmark. I tillegg kommer tre heleide og to deleide settefiskkonsesjoner i Nordland, samt tre lakseslakterier. Selskapet leverer drøyt 60 000 tonn laks årlig.

Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, er største aksjonær med 59 prosent av aksjene. Det skyldes at departementet tidligere, under Trond Giskes ledelse, mente at en fusjon mellom Marine Harvest og Cermaq ville være en god løsning. Da handelen med John Fredriksen gikk i vasken kjøpte Giske seg opp for å forhindre at Marine Harvest fikk kontroll i Cermaq.

Også den rødgrønne regjeringen ville altså selge Cermaq. Ikke til Japan, men til den norske skatteflyktningen John Fredriksen. Det var kun uenighet om prisen som stoppet handelen da. Denne gang er meningene delte. Aktører i næringen advarer. De ansattes representanter i styret er for å selge til Mitsubishi. Ordføreren i Steigen vil heller selge til japanerne enn til konkurrenter.

Hvorfor skal staten være eier i ett av flere norske oppdrettsselskaper? Det er det retoriske spørsmålet som næringsminister Monica Mæland stiller i debatter om salget. Hun mangler en begrunnelse og vil derfor selge.

Vi kan hjelpe næringsministeren med resonnementet: Oppdrettsnæringen er en av Norges viktigste næringer. At staten gjennom eierskap sikrer kontroll over ett av de viktige selskapene i denne viktige næringen, er fornuftig. Det handler ikke bare om hvor hovedkontoret ligger, men om å sikre råvaretilgangen til viktige og desentraliserte arbeidsplasser i nord. Det burde være begrunnelse god nok.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse