LEDER AMBASSADØR-PROGRAM: Roger Ingrbrigtsen og Agenda Nord-Norge svarer på kritikken fra Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim.

Nordnorske stemmer

Det er ikke nok med 13 unge, sterke stemmer. Nord-Norge trenger tusenvis av landsdelsambassadører.

Agenda Nord-Norges ambassadørprogram er en dugnad og spleiselag.

Kjære Skjalg Fjellheim. Dersom noen ønsker å overta talentprogrammet og Nord-Norge-samlingen – ville de bli møtt med åpne armer. Jo flere som vil bidra til å utvikle nordnorske stemmer og møteplasser, jo bedre.

Agenda Nord-Norges ambassadørprogram er en dugnad og spleiselag. Deltakere betaler en egenandel, ikke fra egen lomme, men fra arbeidsgiver eller gjennom stipend. Foredragsholdere stiller opp gratis. Finansiering kommer fra de tre eierne, private bidragsytere og UD.

I tillegg kommer Fylkeskommunenes viktige bidrag gjennom potten for regional utvikling. Vi som jobber med å få til år to av ambassadørprogrammet er stolt av det vi har fått til, også på det økonomiske området. Om ikke dette fellesprosjekt for unge mennesker mellom 25-35 fra nord treffer de regionale utviklingsmidlenes formål vil det være krevende å finne egnede kandidater til disse utviklingsmidlene i nord.

Jeg tror eierne, LO, NHO og SpareBank1 Nord-Norge med glede hadde overført eierskapet til andre landsdelsaktører med muskler og engasjement for å skape samhandling i nord og heie fram nordnorske stemmer.

Foreløpig har ingen meldt seg. Riktignok får vi tilbakemeldinger fra mange hold om at det vi gjør for Norge i nord er både bra og viktig – og at vi dekker et behov som inntil nylig sto udekt.

Agenda Nord-Norge ble født våren 2014. Mål: Samle på tvers av gamle nabokrangler og kretsmesterskap. Samle alle politikere og bedriftsledere som ønsker at landsdelen skal løfte fram mulighetene i lag. Og i tillegg hadde de tre stifterne som mål å heie fram flere unge nordnorske stemmer.

Før 2014 fantes det ingen arena som samlet landsdelsaktører på tvers av sektorer, partipolitikk, geografi eller bransjer. Nå har landsdelen to ganger respondert positivt til å skape en slik møteplass. Over 400 ordførere, bedriftsledere og andre kom til Tromsø (2014) og Bodø (2015). I november møtes vi i Alta.

Fjellheims kritikk handler om vårt ambassadørprogram og tittelen nordnorske ambassadører. Her er jeg uenig med Fjellheim. Vi trenger Bodø-ambassadører, Kirkenes-ambassadører, friluftsambassadører og nordnorske ambassadører. Mennesker som har kunnskap og vilje til å løfte opp det de brenner for regionalt og nasjonalt.

Det er ikke nok med 13 unge, sterke stemmer. Nord-Norge trenger tusenvis av landsdelsambassadører som snakker landsdelen opp og fram. Det vil glede meg stort om flere aktører i Nord-Norge lager lignede programmer. Jeg kan for øvrig legge til at jeg er en aktiv Nordlys-ambassadør: Jeg oppfordrer alle jeg kjenner til å abonnere på lokalavisa. Nordlys, Rana Blad, Avisa Nordland og alle andre nordnorske lokalaviser. Demokratiet trenger dere.

For åtte måneder siden fantes det ikke et slikt talentprogram i nord. Vi har gitt 13 unge mennesker en reise gjennom landsdelen, møte med nordnorske ordførere, møte med Nord-Norge-benken på stortinget, innsikt i arbeidet i departementene, mer kunnskap om nordnorske næringer og innsikt i nordnorsk historie.

Er de 13 deltakerne like? Nei, de representerer privat og offentlig sektor, ulike næringer, og helt sikkert ulike politiske ståsted. Vi håper programmet skal gi de en ekstra dytt framover som viktige stemmer med ulikt innhold.

En av deltakerne, Lars Theodor Kintel fra Tysfjord, ble «oppdaget» gjennom ambassadørprogrammet og invitert til verdens råeste gründerprogram i USA, der han også møtte Barack Obama. Gründerskapet har han utviklet selv. Vi fikk være med å løfte han frem. Talentsatsing virker.

Jordmor Lisa Friborg fra Balsfjord inviteres nå til mange arena for å snakke om samhandlingsreformen med et nordnorsk blikk. Hun er kritisk til deler av reformen og har blant annet i Nordlys gitt uttrykk for det. Engasjementet bor i henne selv. Vi fikk være med å løfte henne frem. Talentsatsing virker.

Petter Bjørkli fikk for fire uker siden besøk i hagen hjemme i Hammerfest av Statsministeren. Han tok med lokale Hammerfest-bedrifter og fortalte med brennende engasjement om mulighetene i Finnmark. Finnmarkshjertet har alltid vært der. Vi fikk være med å løfte han frem. Talentsatsing virker.

For et halvt år siden sto nordlandsjenta Siri Beate Arntzen på en av Norges viktigste talestoler. Foran 1000 deltakere på NHOs årskonferanse snakket hun om mulighetene i Nord-Norge. Stemmen har hun alltid hatt. Vi fikk være med å løfte henne frem. Talentsatsing virker.

Ingen kan hevde å ikke ha en agenda. Alle 482.000 innbyggere i landsdelen har legitime egeninteresser. Det gjelder også Nordlys sin dyktige samfunnskommentator Skjalg Fjellheim. Og selv om Nordlys – sikkert uten å spørre noen – har tatt navnet nordnorsk debatt, går jeg ut fra at avisen synes det er greit at også andre aviser og nettsteder kjører nordnorsk debatt. Heller ikke her finnes det noen monopol. Kjør nordnorsk debatt i alle flater, få fram tusenvis av nordnorske ambassadører – vis fram de fantastiske mulighetene vi har i nord. Og mangfoldet av interesser og meninger.

Agenda Nord-Norge har to dedikerte egeninteresser: Å løfte frem nordnorsk samarbeid. Å løfte frem nordnorske talent.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse