Annonse
Fra NRK Nordnytt onsdag kveld, felles sending med programleder og reportere i Nordland, Troms og Finnmark.

Nordnytt for Nord-Norge

Det har vært en godt tilskudd til nyhetene å se Nordnytt denne uka. NRK-kontorene i Nordland, Troms og Finnmark har slått seg sammen og levert en samsending til hele Nord-Norge. I disse krisetidene kommer det særlig godt fram at landsdelen er en naturlig enhet for et slikt samarbeid som gir sendingene større tyngde og relevans.

Da NRK starta distriktsfjernsyn for snart en mannsalder sida, var det også viktig at Vestlandsrevyen og Nordnytt som lå først i løypa, skulle ha et seergrunnlag som forsvarte egne tv-nyheter. Seinere kom det til nye regioner og en oppsplitting som i stor grad fulgte fylkesgrensene, og dermed et magrere stoff-tilfang. I Nord-Norge skilte Nordland lag med Troms og Finnmark, etter min mening til skade for landsdelen, og med amputerte sendinger som ble resultatet.

Da Nordnytt gikk på lufta i 1994, ble Tromsø etablert som sendested, og derfor forsterket med teknikk og medarbeidere til formålet. I åra som har gått, har det skjedd svært mye på det tekniske område, og fjernsyn kan man lage og sende på en helt annen måte enn for 25 år sida. Denne utviklinga gir nye muligheter for fleksibel avvikling slik vi nå ser i Nord-Norge når Bodø og Tromsø veksler om avvikling. I neste omgang kan selvfølgelig også Alta eller et annet kontor gjøre denne jobben. 

Det er grunn til å anta at hele distriktsdivisjonen i NRK vil måtte tåle forandringer de nærmeste åra. Når hovedbølet forlater Marienlyst, vil det også komme forandringer i distrikts-Norge. For de tre nord-norske kontorene vil en felles nyhetssending være å gå tilbake til den opprinnelige ideen om en Dagsrevy for Nord-Norge som dokumenter samhold og enhet, og som kan være en sterk og aktuell stemme i det daglige nyhetsbildet i Norge. Når korona-krisen er over, og normaliteten er tilbake, bør vi beholde det positive viruset har lært oss: Nordnytt for Nord-Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse