Annonse
Bare blide fjes å se. Det nye museet blir et signalbygg og betyr et løft for Tromsø sentrum. Fra venstre: Kst. kommunaldirektør Mette Mohåg, ordfører Kristin Røymo, rektor UiT Anne Husebekk og direktør Lena Aarekol ved Tromsø Museum. Foto: Leif-Morten Olaussen

Endelig! Fra krangel og spetakkel til fryd og gammen

For krangle, det er noe vi kan her i byen. Om alt.

Den etterlengtede meldingen kom i januar 2016. Tromsø skal få sitt  nordområdemuseum. Et 27.000 kvadratmeter stort og moderne senter for formidling, innenfor en kostnadsramme på 1,5 milliarder. Og det beste av alt: regjeringen sa at museet skal ligge i sentrum. Endelig var vi ferdig snakka!

Eller? Egentlig ikke. For da kom spørsmålet: hvor i sentrum?

Nå er også det avklart. Tromsø museum/Universitetsmuseet skal bygges på Mack-tomta i sørbyen. Mange års ferd mot et nordområdemuseum er over, når bygget etter planen skal være innflyttingsklart i 2025.

Veien har vært noe så innmari lang for det nye museet. For konfliktkulturen i Tromsø fornektet seg ikke. Det ble opphetede og til dels opprivende debatter, eller for å si det på godt nordnorsk: ramsalt krangel og spetakkel. Med folkemøter og avisinnlegg, maktkamper, forsøk på kompromisser og til slutt: en sørgelig skrinlegging av hele prosjektet i 2012.

_ En skandale , skrev daværende redaktør Marit Rein i Nordlys. Fem år og like mange millioner var gått til planlegging, helt forgjeves. Universitetet fikk så øran flagra. For fagfolkene i Breivika hadde stått beinhardt på at museet skulle ligge nettopp der.

Men et signalbygg av denne størrelsen er naturligvis også byutvikling. Og Tromsø sentrum trenger virkelig dette ettertraktede museet som kommer til å ta imot hundretusener av besøkende, og formidle arktisk historie, kultur og mangfold. Slik formidling må finne sted der hvor publikum befinner seg, og det er i byens sentrum.

Derfor var det en gledens dag da stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) kunne avsløre stedsvalget torsdag. Både han og stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) har jobbet godt for å få dette til. Uten deres innsats hadde det nok blitt et nytt museum, men det hadde trolig blitt lokalisert til Breivika.

_ Tromsø har en historisk konfliktkultur, sa professor Kjell Arne Røvik da debatten om plasseringen var på sitt mest intense. For krangle, det er noe vi kan her i byen. Om alt. Enten det er nordområdemuseum, badeland, storstue, eller havneterminal, for ikke å snakke om E8, så blir det konflikt, gjerne ispedd en omkamp eller to. Dette er jo demokrati i praksis, det er bare det at det tar så altfor lang tid å realisere planene vi måtte gå med.

I dette tilfellet tok regjeringen regi og bestemte at sentrum var stedet for det nye museet. Og de stedene som pekte seg ut var Vervet og Mack-tomta. Begge stedene godt egnet, men valget falt altså på sistnevnte.

Beregnet byggestart er 2020. Og dette skal bli spektakulært, lover rektor ved UiT, Anne Husebekk. Arkitektkonkurranse må til, men Husebekk ser for seg at universitetet endelig kan hente hjem et blåkval-skjelett, som av mangel på lagerplass i Tromsø, nå ligger i Japan. Det kan bli en flott siluett ut mot Tromsøsundet, på en formidlings- og opplevelsesarena vi har ventet på så lenge!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse