Annonse
Havboka av Morten Strøksnes ble som kjent til et teaterstykke ved Hålogaland Teater i fjor. Nå oversettes boka til flere språk og det tegner til at den får stor suksess i utlandet. Samtidig lager Hålogaland Teater en kortere versjon av stykket som er tilpasset et internasjonalt publikum. Norge har høye ambisjoner om å sette havagendaen internasjonalt. Foto: Marius Fiskum / Hålogaland Teater

Nordområdeblomster i sørbyen

Vi har klokkertro på at skjæringspunktet mellom kunst og vitenskap vil utløse ny formidlingsenergi.

Det spirer og gror i den arktiske hovedstaden. Framsenteret utvider, Nordområdemuseet blir bygd på Macktomta og til vinteren seiler det nye isgående forskningsskipet Kronprins Haakon inn til sin hjemmehavn Tromsø. Videre samler Arctic Frontiers hvert år verdens beslutningstakere på arktiske spørsmål til en meningsbrytende smeltedigel av politikk, business og forskning. Et arktisk Davos. Hålogaland Teater finner inspirasjon i de store samfunnsutfordringene på klima, miljø og bærekraft som alle verdens borgere står midt oppe i. Alle er nordområdeblomster som nå skal bli til en bukett.

På initiativ fra Hålogaland Teater har vi gått i tenkeboksen med følgende utgangspunkt. Hvordan kan kultur og vitenskap kobles for å nå ut til flere med de virkelig store spørsmål av vår tid? Det å blande personer med ulik kompetanse, stimulerer og skjerper bevisstheten. Originale ideer og perspektiver oppstår. Derfor tror vi at samarbeid mellom kunstnere og vitenskap vil utløse nye muligheter for å bringe kunnskap og engasjement til folk. Ikke minst ønsker vi å nå de unge. Hvordan?

Havboka av Morten Strøksnes ble som kjent til et teaterstykke ved Hålogaland Teater i fjor. Nå oversettes boka til flere språk og det tegner til at den får stor suksess i utlandet. Samtidig lager Hålogaland Teater en kortere versjon av stykket som er tilpasset et internasjonalt publikum. Norge har høye ambisjoner om å sette havagendaen internasjonalt. Statsminister Erna Solberg var sist uke vert for et havarrangement under FNs høynivåuke i New York. Norge er hovedland ved bokmessa i Frankfurt i 2019, og Havboka planlegges inn i programmet både som bok og forestilling. Samme år har Norge vertskapet for den internasjonale havkonferansen Our Ocean som tidligere utenriksminister John Kerry startet i 2014. Dette er noen eksempler, mange flere er under planlegging. Det nye stykket er skreddersydd til å inngå i arrangement hvor Norge ønsker å presentere sin politikk, forvaltning og kunnskap knyttet til havet.

Hålogaland teaters siste store kunstneriske suksess Frosne Sanger er allerede invitert ut i verden, blant annet til Kina. Teatersjef Inger Buresund har et langt samarbeidsforhold med Kina og har brakt dette inn i teatrets arbeid fremover. Frosne Sanger er inspirert av Frøhvelvet på Svalbard og setter fokus på Frøets utgangspunkt for alt liv og menneskets ønske om å overleve. Både Havboka og Frosne Sanger inngår i teatrets hovedprogram The Seed.

Arctic Frontiers har utviklet nye plattformer for å nå et større publikum enn hva som er mulig under Arctic Frontiers konferansen. Arctic Frontiers abroad, i samarbeid med norske ambassader, henvender seg til utenlandske beslutningstakere. Open Arctic vender seg mot det brede lag av publikum. Havdebatten på Hålogaland Teater under årets Arctic Frontiers konferanse samlet 300 av Tromsø sine borgere til en frisk meningsutveksling om hvordan Norge bør utvikle sin havpolitikk. Vi vil videreutvikle dette konseptet for å samle ungdom og studenter til å engasjere seg i samfunnsspørsmål som er viktige for deres framtid. Her kan kunsten fungere som et kraftfullt virkemiddel, slik vi klarte under Grunnlovsseilasen i 2014 da ungdomsrådene langs kysten engasjerte seg i spørsmål om demokrati, menneskerettigheter, miljø og klima.

Framsenteret har blitt en spydspiss for kompetanse på nordområdene. Her forskes det på klimaendringer og deres effekter på natur, dyreliv og samfunn, havforsuring, økosystemendringer, miljøgifter, miljøkonsekvenser av næringsvirksomhet og mye, mye mer. Bygget sitter på et vell av kunnskap som skal komme samfunnet til gode. Kunsten – bokstavelig talt – er å formidle dette på en forståelig og engasjerende måte. Her kan kunstneren komme forskeren til unnsetning – den ene har formidling som er spesialfelt, den andre kan sin vitenskap.

Vi er begeistret over å samarbeide på tvers av fagfelt. Vi har klokkertro på at skjæringspunktet mellom kunst og vitenskap vil utløse ny formidlingsenergi. Vi har en sterk vilje til å få dette til. Vi håper nordområdebuketten vil glede mange!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse