Annonse
Svalbard-spørsmål bør og skal ikke behandles bilateralt. Det kan resultere i at land fremmer egne krav i strid med norske interesser og andre lands interesser, skriver Hårek Elvenes. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret)

Norge bryter ikke Svalbard-traktaten

Det stemmer ikke at Norge bryter Svalbardtraktaten. Norge har forvaltet vår suverenitet på Svalbard svært godt gjennom hundre år, til fordel for alle som har signert traktaten.

Russland vil ha bilaterale konsultasjoner med Norge om Svalbard. To ganger siste måned har Russland kritisert Norge for svalbardpolitikken. Det er det ingen grunn til.

Svalbard er like norsk som enhver region på fastlandet. Svalbardtraktaten er internasjonal anerkjent og fastslår norsk suverenitet over øygruppen, men flere land har rett til å drive virksomhet, forutsatt at det skjer innenfor rammene av norsk lov. Svalbardtraktaten gir landene som har signert avtalen, lik adgang til Svalbard. Rett til likebehandling er ikke det samme som rett til ressurser. Norsk myndigheter kan både regulere og forby aktivitet, så lenge dette gjøres uten å forskjellsbehandle på grunnlag av nasjonalitet. Det vil fortsatt være norsk praksis, særlig fordi den arktiske naturen er så sårbar.

Russland har på sedvanlig vis timet kritikken godt. Russland benytter 100-årsjublieet for Svalbardtraktaten til å uttrykke misnøye med at Norge har lagt restriksjoner på russisk helikopterbruk på Svalbard. I tillegg mener russerne at naturvernsoner legger hindringer for næringsvirksomhet, og at fiskerivernsonen rundt Svalbard er ulovlig opprettet.

Russlands ønske om bilaterale samtaler om Svalbard avvises av Norge. Det er ikke en lov for Loke og en for Tor, - heller ikke på Svalbard. Bilaterale samtaler om Svalbard gjennomføres ikke med andre land. Det er likhet for «Svalbardloven», - det gjelder også for stormaktene.

Svalbard-spørsmål bør og skal ikke behandles bilateralt. Det kan resultere i at land fremmer egne krav i strid med norske interesser og andre lands interesser. Slik kan Svalbard ende opp som et konfliktområde i stedet for et område preget av lavspenning under norsk suverenitet.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse