Annonse
Ukrainske soldater. Foto: Scanpix

Norge forsvarer folkeretten

Utenriksdepartementet: Grunnløse påstander fra Ivan Kristoffersen.

Russlands anneksjon av Krim og militære intervensjon i Øst-Ukraina har skapt den alvorligste sikkerhetspolitiske krisen i Europa siden den kalde krigen.

Ivan Kristoffersen skrev i Nordlys mandag 2. februar at Norge er «på slep» etter EU og at russlandspolitikken er «sløst bort». Dette er grunnløse påstander som ikke kan bli stående uimotsagt. 

Norge har innført restriktive tiltak og justert samarbeidet med Russland som følge av Russlands grove og vedvarende brudd på folkeretten i Ukraina. Vi kan ikke tolerere at den internasjonale rettsorden – grunnlaget for vår velstand så vel som vår sikkerhet – settes til side av enkeltland. Forsvar av folkeretten er forsvar av Norges interesser og verdier. Dette ligger til grunn for regjeringens politikk. Her er ikke Norge på slep, men i takt med våre nære allierte og partnere. Med vårt naboskap til Russland og store interesser som beskyttes av internasjonal lov – ikke minst i nord – stiller vi opp når folkeretten må forsvares. Det vil vi fortsette å gjøre. 

Det er en styrke at vi står sammen med våre allierte og partnere. Russlands anneksjon av Krim og militære intervensjon i Øst-Ukraina har skapt den alvorligste sikkerhetspolitiske krisen i Europa siden den kalde krigen. Med halvannen million mennesker på flukt er det også Europas største humanitære krise siden krigene på Balkan. De restriktive tiltakene er en viktig del av det internasjonale samfunns tilsvar. Russlands folkerettsstridige fremferd fortsetter. Å ta til orde for at Norge skal innta en mellomposisjon, slik Kristoffersen gjør, ville signalisere at Norge ikke står sammen med våre allierte og partnere i denne svært alvorlige situasjonen. Det er uaktuelt for denne regjeringen. 

Suspensjonen av det militære samarbeidet mellom Norge og Russland har ikke noe å gjøre med vår tilslutning til EUs restriktive tiltak. Det er en nasjonal norsk beslutning i samsvar med hva allierte i NATO gjør. Det militære samarbeidet med Russland har vokst i omfang. Etter annekteringen av Krim suspenderte vi dette samarbeidet fordi det er vanskelig å fortsette samarbeidet  med en militærmakt som begår folkerettsbrudd og driver fordekt krigføring mot naboland. 

Norge fortsetter samarbeidet med Russland på viktige felter som fiskeriforvaltning, miljø og søk og redning til havs og folk-til-folk samarbeid. Norge ønsker å ha et best mulig forhold til Russland tuftet på respekt for grunnleggende spilleregler for internasjonalt samkvem. Vi skal være forutsigbare og konsistente i vår opptreden. Da må vi stå sammen med våre partnere og forsvare de prinsipper som ligger til grunn for fred, frihet og sikkerhet. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse