Annonse

Norge må tenke nytt

Trumps adferd i Danmark, er et alvorlig varsko for Norge i sikkerhetspolitikken, skriver Nordlys på lederplass.

I et intervju med Nettavisen sier forsker og NATO-ekspert Svein Melby at Donald Trumps sjokkerende opptreden overfor Danmark den siste tiden, er grunn nok til å revurdere norsk sikkerhetspolitikk.

I over 70 år har NATO vært vår sikkerhetsgaranti, men Trumps uberegnelige adferd skaper alvorlig tvil om vi lengre kan ta dette for gitt.

I en så unormal politisk situasjon er det all grunn til å spørre om USA vil stå ved sine kollektive allianseforpliktelser. Og det er særlig gode grunner til å spørre om Trumps USA vil gjøre det.

Det som nå står klart for oss alle, slik Civita-historiker Bård Larsen peker på, er at Trump ikke har det minste snev av  forståelse for, eller interesse for det faktum at Vesten og NATO er et demokratisk prosjekt med dyp forankring i umistelige verdier, etter at kontinentet lå i ruiner i 1945.

Vi ser også et stadig klare bilde av at Trump kommer godt overens med autoritære statsledere, mens han kommer på kant med liberaldemokratiske presidenter eller statsministere, nå sist Danmarks Mette Frederiksen.

Dette er en alvorlig situasjon for Norge, nettopp fordi våre sikkerhetsinteresser i nord helt og fullt hviler på USA.

NATO-forsker Melby peker på at USA riktignok har en sterkere tilstedeværelse på bakken i Norge enn tidligere. Men han sier det ikke hjelper med militært nærvær når det politiske tillitsforholdet svekkes.

Han mener derfor at Norge nå burde arbeide med en plan B for norsk sikkerhetspolitikk. Det tror vi er en fornuftig tilnærming. En god start er at vi i langt større grad tar et selvstendig ansvar for forsvar av vårt territorium.

Det er selvsagt ikke noe fullgodt alternativ til NATO. Men det å, i dagens situasjon, ikke styrke vårt eget landforsvar og flyvåpen i Nord-Norge, vil være en grov forsømmelse og en fortsettelse av en feilslått forsvarspolitikk.

Flere land i Vest-Europa ser med stigende bekymring på utviklingen i forholdet mellom Europa og USA, og er i ferd med å tenke helt nytt rundt strategier for egen sikkerhet. Både fra Tyskland og Frankrike er det kommet klare signaler om slike prosesser.

I så måte er det interessant at en helt fersk rapport fra Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) drøfter flere fremtidsscenarier for Norge. Den legger vekt på at Norge kan ha interesse av flere nære alliansepartnere i Norden, også i forsvars og sikkerhetspolitikken. Trumps adferd i tilfellet Danmark bør være et alvorlig varsko for oss, ikke minst for oss som holder til nord i landet.

                                          

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse