Annonse
MER URO: Spørsmålet er om ikke de mange avsløringene rundt den nyansatte oljefond-sjefen snart er nok for Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Vidar Ruud

Tåler ikke flere avsløringer

Uroen rundt ansettelsen av Nicolai Tangen fortsetter. Saken er blitt en sann samrøre av interesser. Det skaper mistenksomhet og fører til at også Norges Bank kan komme i et underlig lys.

Saken er blitt en sann samrøre av interesser.

Uroen rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef i Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet som det kalles, fortsetter. Spørsmålet er om ikke de mange avsløringene rundt den nyansatte fonds-sjefen, snart er nok. Det går på omdømmet og troverdigheten løs når pressen avdekker den ene uheldige og høyst diskutable omstendigheten rundt ansettelsen, etter den andre.

I kjølvannet av VG sin avsløring av luksusturen Nicolai Tangen arrangerte for norske samfunnstopper i midten av november i fjor, har representantskapet i Norges Bank bedt hovedstyret om å svare på en rekke spørsmål om den påtroppende oljefondssjefens økonomiske interesser og bindinger. Av svaret framkommer det blant annet  at 7 av de 11 referansene i ansettelsessaken hadde vært med på luksusturen til USA, med privat jetfly, hotell og deltakelse på konferansen Tangen arrangerte, hvor verdenskjente politikere og finansfolk deltok.

Av de elleve referansene, personene som ble bedt om å gi et skussmål angående kandidaten, hadde sju altså ganske nylig vært med på en gratis opplevelsestur i luksusklassen, betalt av nettopp Tangen. USA-turen foregikk to uker etter at det ble kjent at Yngve Slyngstad trakk seg som sjef for oljefondet.

Det er per nå ikke kjent hvem de sju er, av hensyn til personvernet, ifølge Norges Bank. Deltakerne på konferansen er imidlertid kjent, og blant dem finner vi nåværende oljefondsjef Slyngstad, tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Flere av deltakerne har i ettertid innsett det uheldige ved gratisturen, og sørget for tilbakebetaling av turen, av sin arbeidsgivers eller egen lomme.

Det er imidlertid all grunn til å etterspørre både vurderingsevne og dømmekraft hos deltakerne, både hva selve turen angår, og ikke minst av det faktum at man stilte seg til disposisjon som referanse i ansettelsesprosessen. Det finnes som kjent ingen ting som heter «gratis lunsj».

Nå er det i tillegg kommet fram at Nicolai Tangen har en skattesak gående med britiske myndigheter.

Det blir interessant å se hvordan representantskapet i Norges Bank vurderer rapporten og svarene det har fått fra hovedstyret. Det er uansett ingen tvil om at denne saken går på omdømmet løs for mange involverte, og for Norges Bank. Saken er blitt en sann samrøre av interesser. Det skaper mistenksomhet og fører til at også banken kan komme i et underlig lys. Norges Bank kan ikke leve med uro og stadige avsløringer rundt denne ansettelsen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse