Annonse
TROMSØBADET: Her finnes landsdelens første 50-meters basseng, her er en varmtvannskanal med muligheter til å svømme utendørs i 34 graders vann, her er bølgebasseng og to store boblebasseng. Foto: Torgrim Rath Olsen

Norges flotteste badeland

Det er dyrt, men vi kan glede oss over, og nyte, et tipp-topp badeland, Norges flotteste!

Brødtekstbilder: 
Foto: Torgrim Rath Olsen
Også for de som lengter innstendig etter badetemperaturene i Telegrafbukta, er det håp.

Det er lekkert, innbydende, etterlengtet og dyrt. Det splitter nye Tromsøbadet er endelig i drift, og kan bli en stor suksess. Det som eventuelt kan hindre gode besøkstall, også når nyhetens interesse har lagt seg, er prisene. Når besøket koster 1300 kroner for en trebarnsfamilie, inkludert parkering, mat og drikke, blir det neppe ukentlig bading her for de fleste av oss.

Prisen for et klippekort for en voksen er over det dobbelte av hva man betaler på Alfheim svømmehall, men så stiller da også Tromsøbadet i en helt egen divisjon. Her finnes landsdelens første 50-meters basseng, her er en varmtvannskanal med muligheter til å svømme utendørs i 34 graders vann, her er bølgebasseng og to store boblebasseng.

Blir det for kaldt, kan man slappe av i en hetegrotte, med behagelig lyssetting og lyden av bølgeskvulp, stikke innom dampbadet eller søke tilflukt i den finske saunaen som holder 75 grader!

Også for de som lengter innstendig etter badetemperaturene i Telegrafbukta, er det håp. En egen kaldkulp matcher sesong-temperaturen i i sjøen sør på øya. Om det skulle bli for kjedelig å bare bade, fins det to vannsklier å sette fartsrekorder i. Tromsøbadet har det meste, og anlegget er utvilsomt landets flotteste badeland nå.

Men veien fram har vært lang og kronglete. Dette badet har selvsagt vært gjenstand for ishavsbyens sedvanlige politiske krangling om kostnader og plassering. Ikke alle tromsøværinger ville ha det, heller. I en meningsmåling i Nordlys i 2015 sa 43,9 prosent ja til planene om badeland, mens hele 41,2 prosent sa nei og resten svarte vet ikke.

Med årene har taksameteret gått. I 2014 var prisen estimert til 600 millioner. Nå er prislappen rundt 1 milliard, og ingen blir vel spesielt overrasket om kostnadene kryper oppover i tiden som kommer. Vi har våre erfaringer!

Plasseringen er det verre med. Det borgerlige byrådets feilgrep med lokalisering til Templarheimen koster, det også. Oppgraderte veier som kan ta imot busstrafikken er et must. For få parkeringsplasser kan bli en flaskehals, og det er både tungvint og tidkrevende å bruke buss hvis man bor et stykke unna sentrum.

Plasseringen kan også få flere følgefeil. Presset på friarealene oppe på øya kan øke. Folk med teft for forretninger vil se muligheter, spesielt dersom badet blir veldig attraktivt. Det kan komme forslag om både hotell og bevertningssteder. Noe av det fineste ved denne byen er den grønne lungen langs hele Tromsøya. Den er veldig attraktiv for byens innbyggere, og dessverre også for en del investorer. Vi kommer til å trenge prinsippfaste kommunepolitikere i årene framover.

Før badet var ferdig, kom meldingene om at det har for liten kapasitet til svømmeopplæring av alle skolelevene i kommunen. Tromsø svømmeklubb har også reagert. Klubben opplever stor pågang av barn som ønsker å delta i svømmeaktiviteter, og ønsker seg derfor nye bydelsbassenger.

Det får vi neppe med det første. Tromsøbadet ble svært dyrt å bygge, og det koster å drifte det. Det skal renne mye vann, både i havet og i bassenget, før spaden går i jorda for nye svømmehaller i byen.

Imens skal vi glede oss over, og nyte, et tipp-topp badeland, Norges flotteste!

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse