Annonse
SKADET: "Vi er glad for at noen sauer og lam blir igjen, så vi i varme komfortable spisestuer kan nyte vår fårikål og vår lammestek", skriver kronikør Rolf Seljelid.

Den norske revejakten

Å skyte rev ville ikke være tilnærmelsesvis så exciting som å se den revet i stykker gradvis.

Det er ikke mange småbrukere og bønder i Norge, med frittgående husdyr på beite, som ser det fascinerende i døende sauer med buken revet åpen.

                                     
I. Nylig har det britiske parlament diskutert om man skal gjeninnføre revejakten, som har vært forbudt i noen år.  Som de fleste vet, går den tradisjonelle britiske revejakten ut på å slippe 30-40 spesialtrente hunder ut i et terreng hvor man vet at det fins rev.

Jaktselskapet – i elegante rideantrekk – følger efter til hest, ser at hundene finner et revespor, at de følger sporet, at de i samlet flokk overfaller en ensom rev og river den i filler til den er totalt maltraktert og dør.

Jaktselskapet jubler og blåser i horn for hvert istykkerevet dyr. 

Argumentet for å drive på med dette er at det er gammel tradisjon i området, at det reduserer antallet rev som ellers ville ta for seg av fasanene.

Fasaner utløser en annen tradisjonell jakt hvor posterte jegere med haglgevær feller de fuglene som en annen gruppe – noe lavere på rangstigen – har skremt opp og jagd i retning av jegerne. 

Å skyte rev ville ikke være tilnærmelsesvis så exciting som å se den revet i stykker gradvis. Dessuten blir vi minnet om at i den frie natur er det å bli revet i stykker en naturlig prosess, det er ikke noe vi har funnet på.

Til og med slaget ved Stamford Bridge i 1066 var betydelig mer brutalt. 

Argumentene mot er at jakten er barbarisk, usivilisert, uten hensyn til at også dyr har følelser, dyr har maker, de har unger som blir efterlatt og går en trist og nådeløs skjebne i møte.

Det blir sagt at vi i vår tid, i vårt samfunn – altså det britiske – ikke behøver et sånt blodtørstig rituale som dessuten fungerer som en av mange markeringer av standsforskjell. Revejakten er overklassens privilegium, like eksklusivt som parykker og røde kapper i Overhuset.

På tross av alt dette er det anslagsvis en tredjedel av det demokratisk valgte britiske parlament som ønsker å gjeninnføre revejakten i gammel stil!

II. I høst kom det i aviser og TV melding om at 31 av 35 sauer tilhørende en småbruker i Hobbøl, Akershus, i løpet av en natt var revet i hjel av ulver. Småbrukerfamilien fant sauer og lam i småskogen nært husene, bitt i stykker, drept eller døende.

Fire stykker hadde i panikk løpt langt vekk og hadde klart seg. De ble gjenfunnet senere, livredde. Lignende hendelse blir rapportert fra store deler av Norge.

Det har vært påstått at det forekommer overrapportering, men det er et dokumentert faktum av tusenvis av dyr, særlig sau og rein blir revet i hjel hvert år.

I enkelte deler av landet er utmarksnæringene nedlagt pga rovdyr, særlig bjørn og ulv, økonomisk umulig, og uutholdelig for normale sinnsfriske bønder å være vitne til. 

Hendelsen i Hobbøl har så vidt jeg vet ikke vært diskutert i Stortinget, men ble i 4-5 dager lagt merke til, og kommentert i media. Argumentene for at hendelsen er OK, henger sammen med at vi må ta vare på naturen, og at Stortinget har vedtatt at vi skal ha ulv i Norge, nærmere bestemt i visse områder som bl.a omfatter Hobbøl, Akershus.

De som driver med sau der, må derfor regne med slikt som dette, sier man. Heldigvis slipper vi andre å se selve massakren, vi kan rolig konsentrere oss om fakta-arkene hvor det fremgår hva 31 sauer koster i kroner og øre, og at så og så mye middagsmat er gått tapt.

Vi er glad for at noen sauer og lam blir igjen, så vi i varme komfortable spisestuer kan nyte vår fårikål og vår lammestek, f.eks til påske, i trygg forvisning om at vi enda en gang har gjort det riktige.

Som i England blir vi minnet om at ute i den samme naturen – hvor sauen for noen tusen år siden hørte hjemme – der blir dyr ustanselig revet i filler. Det er deilig å tenke på at vi lever i den grad nær naturen, at sånt som i Hobbøl kan hende så å si rett utenfor sykkelstien fra hjemmet til kontoret. 

Argumentene mot at vi skal ha det sånn, er så like de engelske at de ikke skal gjentas. Også klasseaspektet er der, riktignok mindre iøynefallende enn i England. Det er ikke mange småbrukere og bønder i Norge, med frittgående husdyr på beite, som ser det fascinerende i døende sauer med buken revet åpen.

Et interessant sosialpolitisk eksperiment vil oppstå når de første 31 fuglehundene blir funnet ihjelrevet på gårdsplassen om morgenen i Holmenkollåsen, Nordmarka og Hobbøl. Kanskje også lille pus som vanligvis sover i fotenden av ektesenga, men altså tok seg en skjebnesvanger tur ut om natten.

Situasjonene og argumentasjonene i de to beskrevne land, er speilbilder. I det ene tilfelle lar vi «siviliserte» hunder få pine ville dyr til underholdning for lordene, i det annet får ville dyr herje med siviliserte forsvarsløse husdyr, til vederkvegelse for naturelskere, lysår borte fra sauebondens hverdag!

Avveiningene her er vanskelige, det må medgis. Kombinasjonen av rovdyr og beitedyr i samme utmark er umulig, det burde alle forstå. En rasjonell politikk for sauehold i Norge kunne være å reservere de store øyene for den slags, Frøya, Hitra, Smøla, Andøya, Hinnøya, Kvaløyene osv, med skuddpremie på alle slags rovdyr.

Men sånt går det ikke å få til i et ikke-diktatorisk samfunn. Statsfinansiert gjeting av sau og rein, 24t, så å si året rundt? 

Før eller senere vil det gå opp for folk at nesten hele Norge er en gigantisk utmark, og at det eneste landbruk som landet virkelig egner seg for, er matproduksjon via utmark med innmarka i stor grad disponert for produksjon av vinterfôr. 

Vi er i dag ca 7 milliarder mennesker på jorda. Prognosene sier at i 2100 vil det være dobbelt så mange eller mer. Da vil vi bli mer opptatt av sunn matproduksjon enn av ekskursjoner til rovdyr-reservatene. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse