Annonse

Norske soldater til krigen

Norge skal sende soldater til krigen mot terror. Men hvorfor forteller regjeringen oss at ingen av disse skal delta ved fronten?

Når vi nå sender rundt 200 soldater ut i krigen mot ISIL og Taliban, bør vi også vite at Norge kan lide smertefulle tap av menneskeliv.

Når både statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren stiller sammen til pressekonferanse, kan man være sikker på at temaet er svært alvorlig.

Det var det da også torsdag kveld: Regjeringen har bestemt seg for å sende 120 norske soldater ut i krigen mot terrornettverket ISIL i Irak. 
Mannskapene skal stasjoneres ved et treningssenter i Erbil, i irakisk Kurdistan, og i Bagdad-området for å støtte en irakisk sikkerhetsstyrke.

Dessuten sendes 75 soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) til Kabul i Afghanistan for å fortsette opplæring og trening av afghansk spesialpoliti (CRU), som et bidrag til NATOs  operasjon Resolute Support Mission (RSM).

Etter en noe overraskende nøling har altså regjeringen bestemt seg for å sende norske spesialsoldater ut i krigen mot terroristene i både ISIL og Taliban. Nølingen kan ha vært i ferd med å koste den norske regjeringen anseelse i både NATO og USA. Det var en smule oppsiktsvekkende at Norge fremsto som nokså passiv da våre allierte bestemte seg for å gripe inn i krigen mot ISIL. Nå har imidlertid regjeringen snudd. 

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var nøye med å understreke at det norske bidraget skal jobbe som instruktører og mentorer, både i Irak og i Kabul. De skal ikke delta i kamphandlinger ved fronten. Dette fremstår også som litt underlig. Forsvarsministeren vet helt sikkert at «fronten» ikke er noe fiksert, geografisk område, verken i Irak eller Afghanistan.

Terrorangrep skjer rett ofte i Bagdad. Og Søreide har helt sikkert inngående kunnskap om det faktum at FSKs tjeneste som instruktører for CRU-en i Kabul, brakte de norske spesialsoldatene i intense kamper mot Taliban inne i Kabul. Beskrivelser av jobben som FSK gjorde, bl.a. annet i Tom Bakkelis bok «Krigere og diplomater», levner liten tvil om at FSK så det som nødvendig for opplæringen å undervise også ved eksempel. 

Når vi nå sender rundt 200 soldater ut i krigen mot ISIL og Taliban, bør vi også vite at Norge kan lide smertefulle tap av menneskeliv. Det er ikke noe regjeringen bør underkommunisere.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse