Annonse
Foto: Erlend Hykkerud

North Energy ut av fylket

I sitt korte liv har North Energy holdt høy profil, bl.a. med utredninger om forhold i Barentshavet, kontoretableringer og forskningssamarbeid.

I den siste tiden har det mest dreid seg om redde stumpene. Årets boringer kan fortsatt gjøre selskapet til en god oppkjøpskandidat, eller i beste fall gi grunnlag for fortsatt liv.

I går satte generalforsamlingen i North Energy ASA en endelig sluttstrek for selskapets geografiske forankring i Alta og Finnmark.

Med utgangspunkt i en optimistisk tro på uoppdagede ressurser i Barentshavet ble selskapet dannet. Kapital ble framskaffet fra substanstunge kraftselskaper over hele Nord-Norge. Ideskaperne, brødrene Harald og Erik Karlstrøm fikk bl.a. rikssynser Johan Petter Barlindhaug med på laget, og selskapet ble etablert med Barlindhaug som styreleder og Erik Karlstrøm som administrerende direktør.

Etableringen skjedde i en tid da norske myndigheter ville ha større leteaktivitet og mer mangfold på norsk sokkel. En gunstig refusjonsordning for letevirksomhet gjorde det mulig også for små selskaper (oljemygger) å delta i jakten på det svarte gullet.

North Energy stablet i rekordartet tempo opp en organisasjon som var faglig skikket til å delta i kappløpet. Rett nok ble store deler av den lagt til andre steder enn Alta, men med hovedkontor i Finnmark regnet North Energy med å få litt ekstra goodwill i tildeling av lisenser. Noe som muligens også var tilfelle. Selskapet sitter i dag på en etter forholdene stor portefølje av lisenser.

Åtte år ga daværende direktør Erik Karlstrøm seg selv og selskapet til å begynne å tjene penger, eller bli «oppstrøms»som det gjerne heter i de kretser. Målet skulle nås gjennom en kombinasjon av lisenser/lisensandeler i nye områder og oppkjøp av andeler i mer modne områder i sør som kunne korte veien fra funn til produksjon.

Verken tiden eller pengene strakk til. Børsnotering og lån mot konvertering i aksjer førte også til at den nordnorske eierstrukturen gikk i oppløsning. I den siste tiden har det mest dreid seg om redde stumpene. Årets boringer kan fortsatt gjøre selskapet til en god oppkjøpskandidat, eller i beste fall gi grunnlag for fortsatt liv. Flytting av hovedkontor til Tromsø gir en fortsatt «nordnorsk» identitet.

I sitt korte liv har North Energy holdt høy profil, bl.a. med utredninger om forhold i Barentshavet, kontoretableringer og forskningssamarbeid. Direktørens høye lønnsnivå har fått behørig omtale. Han er en av de få som så langt har høstet profitt av eventyret. De nordnorske aksjonærene har tatt smertelige tap, og kan bare håpe på at fortsatt liv kan redde noe av innsatsen.

At det er stor skuffelse i Alta er forståelig. Selskapet skulle gi kommunen høy oljeprofil. Nå er det over. Uansett hva som skjer med selskapet er det for alltid tapt for Finnmark.
North Energy stablet i rekordartet tempo opp en organisasjon som var faglig skikket til å delta i kappløpet. Rett nok ble store deler av den lagt til andre steder enn Alta, men med hovedkontor i Finnmark regnet North Energy med å få litt ekstra goodwill i tildeling av lisenser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse