Annonse
Når Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen selger NRKs gigantiske eiendom på Majorstua, er det ingen selvfølge at det bør bygges opp en ny mastodont i Oslo.

"Det er ikke nedfelt i Norges grunnlov at NRKs hovedkvarter må ligge i Oslo"

Oslo-sentrismen har blitt kringkastingssjefens verste fiende, og nå er det klart at NRKs nye direktør for distriktene holder til på Nesodden.

Forleden brukte debattprogrammet Dagsnytt 18 et kvarter på en samtale om bruk av pepperspray i tollvesenet, i et forsøk på å følge opp Dagsrevyens avsløring noen dager i forveien.

Det er kanskje ikke så mange andre steder i Norge enn i Oslo en slik alvorstung diskusjon kan oppstå. Og det understreker hvor avgjørende det er at NRK anstrenger seg for å snakke om noe som oppleves som relevant for norsk virkelighet.

I lys av dette blir forslaget fra redaktør Erik Waatland i Medier 24, om å flytte NRKs hovedkvarter fra Oslo til Trondheim, ekstra interessant.

Når NRK nå skal selge sin 85 mål store eiendom i sentrum av Oslo, gir det mulighet for en helt ny organisering av allmennkringkasteren.

NRKs ledelse har med den største selvfølge allerede lagt planer for å bygge et nytt mediehus i hovedstaden.

Men for en nasjonal institusjon som er hele folkets eiendom, kan det være grunn til å minne om at det ikke er nedfelt i Norges grunnlov at NRKs hovedsete må være lokalisert i Oslo.

Faktisk står vi nå overfor er en sjanse til å desentralisere redaksjonelle beslutninger, og stadfeste NRK som et mediehus med sterk forankring i hele Norge.  

Marienlyst sitter i dag med all makt, hele NRKs ledergruppe bor i Oslo, og mange av dem er rekruttert fra VG og andre mediehus i samme by.

Det sies ofte at der du befinner deg, avgjør hva du ser, og hvordan du fortolker det du ser. NRKs nytilsatte distriktsdirektør er for eksempel bosatt på Nesodden. Utsikten fra Nesodden kan man si mye godt om, men det man ser derfra, er tross alt ikke særlig representativt for Norge.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har skapt et trygt leirbål i Oslo for sine toppledere, der tanker og synspunkter fra resten av Norge ikke skal trenge gjennom. Det Eriksen ikke ser ut til å ta på alvor, er at den meget sterke Oslo-sentrismen på sikt vil utgjøre en trussel mot oppslutningen om NRK. Å flytte mediemakten ut av Oslo burde derfor være av interesse for alle som vil det beste for NRK.

Det handler om å motvirke kreftene som undergraver gode og varige rammebetingelser for en sterk allmennkringkaster som er sikret forutsigbare finansering gjennom offentlig mediestøtte, i form av lisens.  I år er NRKs inntekter nesten seks milliarder kroner.

NRK bør selvsagt ha en sterk redaksjon til å dekke nasjonal makt i Oslo. Men mye mer av det nasjonale medieinnholdet, på alle plattformer, kan med fordel produseres utenfor landets hovedstad, av de nær 1000 dyktige medarbeiderne som holder til på ulike steder i Norge.

Det vil binde landet sammen, og skape en felles forståelse av hva som er de store utfordringene for Norge. Her har i dag NRK store svakheter, og mye av det skyldes at beslutninger tas ut fra et geografisk ståsted som er for smalt.

Regjeringen har sagt at det er et mål å flytte statlig virksomhet ut av Oslo. NRK burde være en opplagt kandidat til å gjøre alvor av festtalene.  

Dersom vår felles allmennkringkaster hadde modige og framsynte eiere, ville de forstått at tiden for en stor og allmektig NRK-mastodont i Oslo er forbi.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse