Annonse

NRK og DAB-tvangen

Hele DAB-prosjektet er beheftet med en type arroganse fra den statlige mediegiganten som ikke bare er ukledelig, men som også nærmer seg det autoritære.

Onsdag 13. desember slukkes FM-nettet i Troms og Finnmark. Da blir det radiotaushet hos alle som ikke har skaffet seg DAB-radio. Rettere sagt; hos alle som ikke får inn DAB-signalene. For dessverre er det sånn at ikke alle har noen garanti på at DAB-signalene når dem, selv om de har brukt en tusenlapp eller flere i innkjøpet av ny DAB-radio, eller DAB-adaptere til bilradioen.

I flere nyhetssaker har Nordlys dokumentert at det er mange som føler seg bedratt av NRKs løfter om full DAB-dekning. Hos ekteparet Magne og Inger Johansen fra Torsvåg på Vannøya vil radiotausheten senke seg den 13. desember, selv om de har en splitter ny DAB-radio. De bor i en av radioskyggene og synes det er helt forferdelig at de ikke skal få være med i det nye radioeventyret som NRK har lovet Norge. «Det føles utrolig urettferdig at de nå tar fra oss noe vi alltid har hatt», sier Johansen til Nordlys.

Det er ille nok at deler av befolkninga ute i havgapet, og andre steder som havner i radioskygge, blir behandlet på dette viset. Verst er det imidlertid at fiskere på yttersida ikke får værmeldingene på radio når FM-nettet stenger. Det er få yrkesgrupper her i landet som er like avhengig av værmeldingene som dem. For fiskeflåten i nord er det – ikke minst på vinterstid – kort og godt et spørsmål om liv eller død. Det virker helt utrolig at NRK øyensynlig ikke har forholdt seg til dette faktum med det alvor og ansvar som kreves.

NRKs iver etter å innføre DAB som det eneste nettet som bringer de store nasjonale kanalene hjem til folk og til næringsdrivende som er avhengige av den servicen radioen yter, er ganske påfallende. Man har i liten grad lyttet til skepsis og kritikk som har blitt rettet mot det eksperimentet DAB-innføringen vitterlig er. Hele DAB-prosjektet er beheftet med en type arroganse fra den statlige mediegiganten som ikke bare er ukledelig, men som også nærmer seg det autoritære. Ikke bare har man påtvunget hele folket et prosjekt som koster hver eneste husstand i landet en ekstrautgift på noen tusen kroner. I tillegg har man i liten grad vært villig til å lytte på kritiske innspill og folks bekymringer vedrørende slukkinga av FM-nettet. NRK har visst best og har gjentatte ganger meddelt at deres beregninger av dekningsgraden til DAB-systemet har vist at alt er i sin skjønneste orden. Folks egne erfaringer med dekningen har blitt avvist.

Et statlig medieforetak, finansiert av skattebetalernes penger, har ved hjelp av et flertall i Stortinget kunnet oppføre seg som den ekte monopolisten det en gang var. Etterspørselen i markedet er tydeligvis noe NRK ikke trenger å ta hensyn til. Det leder til en maktarroganse fra statsforetakets side som er svært problematisk. Det viser medieinstitusjonen selv som har spilt en dobbeltrolle som klakkør og propagandist for innføring av DAB-systemet, uten at NRKs egne nyhetsreportasjer har klart å stille et eneste viktig, kritisk spørsmål om prosjektet. Helt uavhengig av diskusjonen om DAB-systemet som sådan, er NRKs tvangskampanje med innføringen av DAB en helt oppsiktsvekkende begivenhet uten sidestykke i det moderne Norge anno 2017.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse