Annonse
NRK-KRANGEL: NRK får kritikk for å redusere antall medarbeidere i Vadsø. Her er Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (til venstre) i møte med NRK-sjefene Morten Ruud og Anders Opdahl torsdag denne uken. Foto: Henriette Baumann Sand, Finnmarken

NRK Finnmark – og forholdet til Finnmark

NRK-sjefene i nord slår tilbake mot “usaklig hets” mot ansatte.

NRK Finnmark får mye oppmerksomhet når det gjøres endringer i egen organisasjonen. Det er både bra og ikke så bra. Det som er bra er at det viser at innbyggerne i fylket har et spesielt forhold til oss. Det som ikke er bra er usaklig hets mot ansatte og påstander om at vi ikke lenger skal bedrive journalistikk fra østfylket.

Vi er nå inne i en prosess hvor vi gjennomfører ikke bare en intern omorganisering, men også er gjenstand for en offentlig høring. Både Øst-Finnmark regionråd og Vadsø kommune ber oss om å styrke vadsøkontoret med medarbeidere tatt fra Alta, i stedet for å redusere seks stillinger i Vadsø til tre. To av stillingene vil vi styrke hovedkontoret i Alta med. Den tredje vil vi legge til lokalkontoret i Hammerfest.

Et lite regnestykke

NRK Finnmark har i dag 11 stillinger plassert på lokalkontorene. Tre i Kirkenes, seks i Vadsø og to i Hammerfest. Totalt har NRK Finnmark 31 journaliststillinger. Dagens krav til publisering og deskarbeid legger beslag på 16 av disse. Det er dermed 15 journalister igjen som kan bedrive vanlig journalistisk arbeid, det vil si å produsere saker. Når vi trekker fra sykdom og annet fravær, som hovedkontoret i Alta må dekke opp, så er det til tider ingen journalister ledig i Alta. Det er en situasjon vi ikke kan leve med. I tillegg er det nødvendig å spesialisere desk- publiseringsfunksjonene slik at NRK Finnmark kan gjøre sin del av jobben når NRK i Nord-Norge skal satse på et bedre tilbud til publikum. Det er med andre ord nødvendig å gjøre noen grep for at NRK Finnmark skal fungere til beste for publikum. Samtidig som vi justerer organisasjonen må vi sørge for å ha lokal tilstedeværelse i hele fylket.

Aldri vært så mange på lokalkontor

Det er hevdet at styret i NRK har bestemt at Vadsø skal ha et godt nummer to-kontor. Det som er riktig er at det var en målsetting i en utredning til styret. Det var også målet til ledelsen i NRK Finnmark. Derfor ble det et høyere antall ansatte på vadsøkontoret enn på de andre lokalkontorene. Det viste seg i hverdagen at det var vanskelig å fylle en slik målsetting med innhold. Vi ønsket det og prøvde, men fikk det ikke til å gå rundt. Når det i innlegg og diskusjoner hevdes at vi raserer dekningen av Øst-Finnmark, så er ikke det riktig. Etter omleggingen vil det være tre journalister i Kirkenes, tre i Vadsø og tre i Hammerfest. Da NRK Finnmark hadde sitt hovedkontor i Vadsø var det til sammenligning ingen perioder hvor det var så mange medarbeidere på lokalkontorene. Kirkenes hadde fra en til ingen stillinger. Hammerfest hadde fra en til tre, mens Alta Hadde fra en til fem medarbeidere i forskjellige perioder. Sannheten er at NRK Finnmark aldri har satset mer på Finnmark enn vi gjør nå. Vi gjør det fordi Finnmark er viktig, og fordi folk i Finnmark fortjener en mediebedrift som gir et fullverdig medietilbud i og fra hele fylket.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse