Annonse
NRK leverte et viktig bidrag til øke forståelsen om denne sentrale delen av norsk historie, og hvorfor 2.verdenskrig fremdeles er noe som binder Norge og Russland sammen og bygger tillit. Bildet er fra direktesendinga fredag kveld.

NRK på sitt beste

Fredag kveld sendte NRK sin over tre timer lange produksjon «Reddet av russerne» direkte fra Kirkenes.

Her fikk seerne sterke møter med tidsvitner som blant annet fortalte om bomberegn og redselsfulle opplevelser i frontlinjen mellom tyske og sovjetiske styrker. Samtidig som hendelsene ble satt inn en større sammenheng ved hjelp av faghistoriske intervjuer og fascinerende billedmateriale.

Det var NRK på sitt aller beste, stødig ledet av programleder Ingerid Stenvold. Nok en gang viste vår felles allmennkringkaster hvordan det er mulig å skape store og samlende fortellinger fra hele landet. Gjennom å ta et slikt ansvar, skaper NRK økt oppslutning om egen virksomhet. Det er en tradisjon statskanalen må sørge for å ta godt vare på.

NRKs grundige og solide dekning av frigjøringsmarkeringen, det gjelder for så vidt også andre norske medier, viser hvordan krigen i Finnmark har vokst frem som en fullverdig og integrert del av den norske krigshistorien.

Knapt noen del av norsk krigshistorie er nå grundigere beskrevet enn finnmarks-krigen. Både gjennom journalistikk, forskning og ikke minst dokumentarlitteratur der også lokale historikere i Finnmark som Harald Sunde og Arvid Petterson, har levert uvurderlige bidrag. At det stadig dukker opp nye og ukjente biter i puslespillet, skyldes at den arktiske krigen var så omfattende, og annerledes enn resten av Norge.

Hendelsene i Øst-Finnmark i 1944 og 1945 var geopolitikk, med Norge som brikke i et storpolitisk spill. Vi var prisgitt avgjørelser i London og Moskva. Det ble grundig dokumentert på en historikerkonferanse i Kirkenes onsdag og torsdag forrige uke.

Når historikerne gransker og undersøker det store dramaet fra nye innfallsvinkler og ved hjelp av nye kilder, blir bildet stadig mer nyansert.  Det som skjedde høsten 1944 var en del av en større militær operasjon der det trolig ikke var de norske interessene som veide tyngst.

Men uansett hvordan man snur og vender på det, ble sovjetrussernes soldater opplevd som en frigjøringshær av befolkningen, hvilket det er uomstridt at den røde hær de facto også var. Slik ble Sør-Varanger den eneste delen av landet vårt som ble befridd fra nazistene gjennom kamp.

NRK leverte et viktig bidrag til øke forståelsen om denne sentrale delen av norsk historie, og hvorfor 2.verdenskrig fremdeles er noe som binder Norge og Russland sammen og bygger tillit.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse