Annonse
UT PÅ TUR: Lars Monsen, her fotografert på Hardangervidda. Foto: Sindre Skrede/NRK

NRKs parademarsj

Sommerens store TV- og turopplevelse for seerne er i mål. Lars Monsen har vandret fire ukesturer i områdene Hardangervidda, Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms - og NRK har vært med for å filme det hele, minutt for minutt.

Det har selvfølgelig blitt en enestående dokumentasjon av det store mangfoldet i norsk natur, og forhåpentligvis gir det økt turglede for mange. Å gå i fjellet er bidrag til folkehelsen og balsam for kropp og sjel. Og terskelen for å gjøre det er lavere enn mange tror.

Noen vil selvfølgelig hevde at det nå må være nok «minutt for minutt», at konseptet går på tomgang og er i ferd med å overleve seg selv.

Vi vil si, snarere tvert imot. Her er det nærmest utømmelige muligheter. Dette er NRK på sitt aller beste og fineste. Vår nasjonale allmennkringkaster lager nå TV i verdensklasse, med en høyteknologisk kvalitet vi bare kunne drømme om for få år siden.

Vandringen i fjellet de siste ukene er nok et eksempel på den meget høye kompetansen NRK har på sitt kjerneoppdrag, produksjon av lyd og levende bilder.

Dette er store og kostnadskrevende produksjoner som har vært og er tilgjengelig på alle NRKs plattformer. Men det minner oss alle om hvorfor vi betaler lisensen. NRK er i stand til å samle oss på en måte ingen andre kan, og bidrar i tillegg med viktig kulturkunnskap om landet vi lever og bor i.

For å kunne formidle, trenger man folk som liker å snakke med mennesker. Mange ganger har vi sett Lars Monsen tusle alene over vidder og gjennom skog. Nå viser det seg at Monsen i tillegg er en Erik Bye med telt på ryggen.

Han snakker lett og ledig med folk om mennesker, samfunn og natur. Det er meningsfulle samtaler som fanger folkesjelen og gir en økt forståelse om hvordan Norge har vært, og hvorfor Norge er som det er. Det gjelder ikke minst folkeopplysningen sist helg fra Nordkalotten, og grenseområdene mellom Norge, Sverige og Finland.

NRK har viktige funksjoner som felles hukommelse, og en referanse for de store fortellingene om land og folk. Noen ganger ser vi også hvordan NRK lever opp til fyndordene om å være et samfunnslim som binder by og bygd sammen, en institusjon som styrker norsk kultur og språk.

Et NRK som er en garantist for kvalitet og i tillegg ivaretar disse funksjonene gjennom store satsinger som vi har sett denne sommeren, viser hvorfor vi trenger et sterkt NRK her i landet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse