Annonse
NSR-politiker Raimo Valle adresserte LO-leder Gerd Kristiansen med etterlysning av "en anstendig samepolitikk". Sametingsrepresentant for Ap, Vibeke Larsen (innfelt), kommenterer Valles innlegg. Foto: NRK

NSR tar en Listhaug

Offentligheten mangler ikke på forulempede maktpersoner som blir støtt av andre meninger enn sine egne. Sist ut er Norske Samers Riksforbund (NSR).

Så kan det være at LO-lederen ikke traff blink da hun dro inn venstre-høyre aksen i samepolitikken, men NSR har i alle fall ikke vist forståelse for hvordan den samiske utviklingen henger sammen med samfunnsutviklingen forøvrig.

LO-sjef Gerd Kristiansen ble invitert til Arbeiderpartiets samepolitiske konferanse i Tromsø forrige helg. Der holdt hun et innlegg om det å ta samiske interesser på alvor. Etterpå ble hun intervjuet av Sagat. Der sa hun det som hun ville sagt, enten hun ble intervjuet av en avis i Stavanger, Hurum eller i Vadsø: Hun ønsker at Arbeiderpartiet skal overta styringen. I dette tilfellet på Sametinget der NSR styrer.

Derfor er det overraskende å lese at Raimo Valle, en tidligere AP-mann og samisk statssekretær, virker overrasket og til dels sint over at LO tilhører samme bevegelsen som Arbeiderpartiet - inkludert det samepolitiske miljøet i partiet. Ap og LO har et 100-årig samarbeid. Partiet er født ut av fagbevegelsen. Det burde Valle ha fått med seg, selv om han har meldt overgang fra Ap til NSR.

Det kan nok hende at LO ikke tidligere har vært like synlig i samepolitiske spørsmål og ikke vært like klar i talen som nå. Men vi i Ap hilser LOs invitasjon til samarbeid velkommen og ser det som en positiv utvikling. Vi vil gjerne ha en tettere dialog med landets største fagorganisasjonen for å skape livskraftige samfunn der samer bor og utøver sin kultur og språk.

Vi samepolitikerne i Arbeiderpartiet vet så altfor godt at den samiske utviklingen er avhengig av så mye mer enn det som skjer på Sametinget. Derfor har vi også organisert oss i et parti som er klar og tydelig på kampen for velferdssamfunnet og fellesskapsløsningene.

Så kan det være at LO-lederen ikke traff blink da hun dro inn venstre-høyre aksen i samepolitikken, men NSR har i alle fall ikke vist forståelse for hvordan den samiske utviklingen henger sammen med samfunnsutviklingen forøvrig. For mens NSR står med pekefingeren mot kommuner som legger ned grendeskoler og barnehagetilbud, så sier de intet om fordelingsnøklene som ligger til grunn for kommunenes evne til tjenesteyting også til samer. Og NSR påpeker naturlig nok behovet for samisk språk- og kulturkompetanse i helsetjenestene, men sier intet om hvilken helsetjenestestruktur som vil ivareta samiske distrikt bedre enn i dag. Og sånn kunne jeg fortsatt.

Samfunnet vårt må henge sammen, og Sametinget må ikke forbli urelevant eller isolert fra utenomverden. Vi må levere helhetlig politikk. Derfor er det også overraskende at selveste «far» til Handlingsplanen for samiske språk, Raimo Valle, nå virker å argumentere mot LO-Gerd sin mening gjør at samisk utvikling og samfunnsutvikling ikke henger sammen. For Raimo Valle var kanskje den første samepolitikeren i AP som satte samfunnsutvikling og utvikling av samisk språk skjematisk sammen gjennom Handlingsplanen for samiske språk. En bragd både han og vi var stolte av. Ikke bare gjorde han det en gang, men han rullerte den også. Planenes grunnmur var like enkel som den var genial: Samiske språks utvikling avhenger av offentlig ansvarlighet i samfunnsutviklingen og ansvar må plasseres på de ulike offentlige instansene. Jeg synes det er trist at Raimo Valle virker å ha mistet helhetsperspektivet han var mest kjent for som samisk statssekretær for AP.
 
Når Valle i Ságat ender med å kalle LO-Gerd sitt ganske så forutsigbare standpunkt som «sameknusing», så er det spesielt av særlig to grunner: Det kommer fra maktpartiet på Sametinget som opptrer forulempet, og de setter karakteristikker på politiske motstandere.

Dette er visst noe som går i offentligheten for tiden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse