Annonse
Med en forventet gjenåpning av det kinesiske markedet kan 2017 bli et nytt jubelår i oppdrettsnæringa - for noen.

Ny milliardrekord - men vertskapet får ingen ting

For ordførerne langs kysten må det være uhyrlig å se de enorme rikdommene som oppdrettsnæringa genererer, og samtidig ikke få leieinntekter for lukrative lokaliteter.

Mens oppdrettere og eksportører tjener milliarder på tilgang til eksklusive rettigheter langs hele kysten, sitter vertskapet tilbake med knapper og glansbilder.

Eksporttallene for norsk sjømat i fjor, er eventyrlig lesning. Hele 91,6 milliarder ble sluttresultatet, en økning på 23 prosent fra året før. Av dette står laks og ørret for 65,3 milliarder. Inntektsøkningen skyldes svak krone og høy pris, for etterspørselen etter norsk sjømat, og da i særdeleshet norsk laks, er stor.

Eksportinntekten på laks og ørret er økt med hele 29 prosent i 2016, og i løpet av de siste åtte årene, er den faktisk tredoblet. Og festen er ventet å fortsette. Med en forventet gjenåpning av det kinesiske markedet kan 2017 bli et nytt jubelår - for noen.

For eksportvolumet har minket med hele 5,2 prosent. Det får konsekvenser, først og fremst for kommunene som raust bidrar med lokaliteter til næringen. Mens oppdrettere og eksportører tjener milliarder på tilgang til eksklusive rettigheter langs hele kysten, sitter vertskapet tilbake med knapper og glansbilder. Dette er det nærmeste vi kommer koloni-tilstander i dagens Norge.

NRK Nordland intervjuet forleden ordføreren i Steigen, en kommune som har lagt forholdene godt tilrette for oppdrettsnæringa. Ordføreren kan fortelle at det nyopprettede havbruksfondet  ikke har sluppet ei eneste krone ned i den slunkne kommunekassen. Årsaken er at det ikke har vært vekst i næringa!

I sin iver etter å få kommunene til å legge til rette for nye oppdrettsanlegg, har myndighetene knyttet fondet opp mot vekst i næringa. Nå er det ikke vekst - i volum. Sånn blir oppdrettskommuner, mange av dem med elendig økonomi, sittende med Svarteper selv om milliardene ruller inn.

Nå vil ikke kystkommunene mer. Ordfører Ole L. Haugen i Hitra leder et nettverk for fjord og kystkommuner, og han sier at det er slutt på tålmodigheten med næringa. Urettferdigheten blir større og større for hver dag som går.

SV har foreslått en egen lakseskatt for å bøte på det urimelige forholdet, noe oppdrettsnæringen selvfølgelig er sterkt imot. Slik SVs forslag er utformet, er det neppe den gunstigste løsningen. Men det er selvsagt ikke slik at det er næringa selv som skal bestemme hvilke betingelser den skal ha. Med dette dårlig fungerende havbruksfondet kan man få en mistanke om at det har vært tilfelle.

For ordførerne langs kysten må det være uhyrlig å se de enorme rikdommene som oppdrettsnæringa genererer, og samtidig ikke få leieinntekter for lukrative lokaliteter. Et ordføreropprør i valgåret 2017 vil fokusere enda sterkere på en ordning som er så skjev og urettferdig, at den ganske enkelt ikke bør få fortsette.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse