Annonse
AKTUELLE NAVN: Disse er nevnt som aktuelle nordnorske kandidater. Øverst fra venstre: Margunn Ebbesen, Grete Ellingsen, og Eivind Holst. Nederst f.v: Jo Inge Hesjevik og Øyvind Hilmarsen.

Den nye fiskeriministeren må komme nordfra

Vi må kunne ta det for gitt at den neste fiskeriministeren kommer nordfra. Statsministeren er nødt til å få den geografiske kabalen i regjeringa til å gå opp. Slik det er i dag, er Vestlandet allerede tungt representert rundt Kongens bord, med nesten halvparten av statsrådene.

Det er med andre ord ingen mangel på dyktige og godt kvalifiserte kandidater fra Nord-Norge.

Statsminister Erna Solberg leter etter ny fiskeriminister etter Geir Inge Sivertsens avgang fredag. I den forbindelse blir mange nordnorske Høyre-politikere nevnt som gode kandidater til stillingen.

Vi må kunne ta det for gitt at den neste fiskeriministeren kommer nordfra. Statsministeren er nødt til å få den geografiske kabalen i regjeringa til å gå opp. Slik det er i dag, er Vestlandet allerede tungt representert rundt Kongens bord, med nesten halvparten av ministrene. Nord-Norge har kun én statsråd: forsvarsminister Frank Bakke Jensen fra Troms og Finnmark.

At prosessen tar tid, tyder på at valget ikke er helt enkelt. Mange har pekt på Høyres fiskeripolitiske talsperson Tom-Christer Nilsen, og normalt ville han vært en svært framtredende kandidat. Men Nilsen kommer fra Askøy utenfor Bergen, og han ville i så fall blitt den 10. statsråden fra Vestlandet. Skulle Nilsen bli utnevnt, må statsministeren også gjøre andre endringer i regjeringen.

Spesielt Høyre i Nordland er på offensiven for å få en fiskeriminister fra fylket. Et navn som trekkes fram, er tidligere ordfører i Vågan, Eivind Holst. Det pekes også på tidligere ordfører i Sortland, Grete Ellingsen. En annen kvinne, som også er aktuell, er stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Brønnøysund.

Ebbesen har lang erfaring på Stortinget, først som vara i årene 2005-2013, deretter som fast representant og førstekandidat for Nordland Høyre i 2017.

Jo Inge Hesjevik fra Porsanger er også et navn å merke seg. Han er den eneste av de nevnte som er fisker av yrke, og han har lang erfaring fra lokal- og fylkespolitikken.

Flere har trukket fram Øyvind Hilmarsen som aktuell kandidat. Hilmarsen var byrådsleder i Tromsø fra 2011 til 2015, og har i likhet med de andre nevnte kandidatene, lang politisk fartstid. Han har utdanning og erfaring fra havbruksnæringa, men ingen direkte tilknytning til næringa i dag.

Det er med andre ord ingen mangel på dyktige og godt kvalifiserte kandidater fra Nord-Norge, til jobben som fiskeriminister. Situasjonen er at landsdelen er underrepresentert i regjeringa, det har statsministeren mulighet til å gjøre noe med nå.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse