Frank Bakke-Jensen har en klar forsvarspolitisk kompetanse og beina godt plantet i den norske virkeligheten. Det diskvalifiserer ham heller ikke at han har et varmt hjerte for Nord-Norge og spesielt for Finnmark. Foto: Regjeringen

Den nye forsvarsministeren

Det var Frank Bakke-Jensen som sto frem som «opprørsleder» for den forsvarspolitiske opposisjonen på landsmøtet.

Det lå i kortene. I fredagens statsråd ble Ine Marie Eriksen Søreide (H) utnevnt til ny utenriksminister etter Børge Brende, som skal innta presidentembetet i World Economic Forum i Geneve. Og den ledige stolen på forsvarsministerens kontor som Eriksen Søreide forlater, inntas nå av en finnmarking bosatt i Tromsø. Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord er tidenes første finnmarking som blir utnevnt til forsvarsminister. Det var kanskje på høy tid, etter som hans hjemfylke er det området av Norge som har opplevd flest grusomme krigshandlinger i moderne tid. Under den kalde krigen var Finnmark igjen den mest utsatte del av landet, med sin nærhet til atommakten Sovjetunionen.

Som Høyre-politiker har Frank Bakke-Jensen representert Finnmark på Stortinget i perioden 2009-2016, til han i desember 2016 ble utnevnt til minister med ansvar for Norges relasjoner til EU- og EØS-saker. Før dette satt Bakke-Jensen i kommunestyret i Båtsfjord fra 1999 til 2009, og var ordfører i perioden 2007-2009. Han er utdannet tekniker i skipselektronikk, men har også vært innom andre yrker. I årene 1990-91 tjenestegjorde Bakke-Jensen i de norske UNIFIL-styrkene i Libanon, og har derfor personlige erfaringer som sikkert kan komme godt med i hans nye rolle som forsvarsminister.

Som mange andre finnmarkinger mangler den nye forsvarsministeren evnen til å være utydelig, og er absolutt ikke skåret for tungebåndet. Da de store mediebedriftene, etter hans utnevnelse til Europa-minister, skulle intervjue Bakke-Jensen, som Oslo-journalistene knapt visste hvem var, ba en TV-reporter ham om å presentere seg selv. «Jeg er 51 år, fra Båtsfjord, er en glad gutt og naturlig pen», opplyste den nyslåtte ministeren. Han kunne også fortelle at han hadde bare tatt imot to telefonsamtaler etter utnevnelsen. Fra lokalavisa og fra «ho mamma».

På Høyres landsmøte våren 2016 ble forsvarspolitikken det store stridstemaet. Partiledelsens forslag til partiprogrammets avsnitt om Forsvaret ble av mange delegater ansett som for utydelig og for uforpliktende. I landsmøtekulissene ble det samlet en opposisjon som ville ha klarere formuleringer om hvilke satsinger på Forsvaret Høyre burde programfeste. Og denne opposisjonen vokste seg større og større underveis i landsmøtet. En av opposisjonens fremste talspersoner gikk så på talerstolen og stilte et motforslag til noen av redaksjonskomiteens (partiledelsens) forsvarspolitiske formuleringer. Det var Frank Bakke-Jensen som sto frem som «opprørsleder» for den forsvarspolitiske opposisjonen på landsmøtet. I forslaget han fremmet ble det bl.a. slått fast at hele landet skulle forsvares og at Høyre forpliktet seg til å realisere målet om at forsvarsbudsjettet skulle utgjøre to prosent av BNP innen 2024. Partiledelsen innså etter hvert at sjansen var stor for at den forsvarspolitiske opposisjonen ville vinne en eventuell kampavstemming og trakk sitt opprinnelige forslag. Bakke-Jensens forslag ble til slutt enstemmig vedtatt av landsmøtet.

Nå har «opprørslederen» selv blitt forsvarsminister. Det blir garantert en tøff utfordring. Men vi tror Ernas valg er en god løsning. Bakke-Jensen har en klar forsvarspolitisk kompetanse og beina godt plantet i den norske virkeligheten. Det diskvalifiserer ham heller ikke at han har et varmt hjerte for Nord-Norge og spesielt for Finnmark. Vi ønsker ham lykke til og har forventninger om at det vil komme klar tale om veien videre fra den nye forsvarsministeren.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse