Annonse
FYLKESRÅDET: Næringsutvikling og arbeidsplasser, god infrastruktur og gode videregående skoler blir viktige arbeidsområder i ei tid da fraflyttings-spøkelset for alvor er kommet tilbake til Nord-Norge. Fra venstre: Karin Eriksen (Sp), Kristina Hansen (Ap), leder Bjørn Inge Mo (Ap), Bjarne Rohde (SV) og Anne Toril Eriksen Balto (Sp). Foto: fylkeskommunen

Den viktigste oppgaven

Vi har forventninger både til ekte engasjement for den nye fylkeskommunen, og til statens leveranser av nye oppgaver.

Fra 1. januar var den sammenslåtte fylkeskommunen Troms og Finnmark en realitet. Etter en prosess med sterke følelser, som utvilsomt har vært belastende for alle parter, bygges det nå en ny organisasjon på rekordtid. Den nye fylkeskommunen Troms og Finnmark har bare halvparten så god tid på seg, som de andre fylkeskommunene i samme situasjon. Årsaken er den politiske motstanden mot sammenslåingen, som varte helt til siste akt i Stortinget i desember 2018.

Likevel er arbeidet nå godt i gang, organisasjonskartet er tegnet, og holdningen blant de ansatte later til å være at man må legge striden bak seg, og gjøre det beste ut av situasjonen. Det er fremdeles mye som skal på plass, det er ny organisering, nye kolleger og forskjellige systemer som skal tilpasses, slik at befolkningen skal få tjenestene de er vant til.

Samtidig er det et stort politisk paradoks i hele denne organiseringsprosessen, nemlig et fylkesråd og et flertall i det nye fylkestinget som vil jobbe både for og imot den nye fylkeskommunen – de neste årene. Ledelsen hevder den vil arbeide hardt for nyskapningen, men like intenst for å legge den ned! Den gamle øvelsen med å ri to hester samtidig, skal bli interessant å betrakte fra sidelinja. Det er som kjent ikke mange, om noen, som har hatt suksess med denne formen for spagat i hverdagen.

Jobben med å videreutvikle Troms og Finnmark er imidlertid den viktigste oppgaven til den nye fylkesledelsen. Næringsutvikling og arbeidsplasser, god infrastruktur og gode videregående skoler blir svært viktig i ei tid da fraflyttings-spøkelset for alvor er kommet tilbake til Nord-Norge.

Vi tar det for gitt at fylkets fremste folkevalgte, uansett syn på sammenslåingen, vil jobbe særdeles aktivt for å skaffe nye oppgaver til Troms og Finnmark, på samme måte som vi tar det for gitt at kommunalministeren stiller opp med oppgaver og arbeidsplasser, slik hun og regjeringen har lovet. Det burde ikke by på problemer for staten å etablere innovative oppdrag i en del av landet som sitter inne med ressurser nasjonen skal leve av i framtida.

Troms og Finnmark er en av landets mest spennende regioner. Mulighetene er mange. Etter en prosess som har vært temmelig anstrengende, har vi forventninger både til ekte engasjement for den nye fylkeskommunen, og til statens leveranser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse