Annonse

Nye negative signaler

De mange, nye arbeidsplassene knyttet til en petroleumsboom i nordområdene kan for øyeblikket se litt ut som et fata morgana.

Oljeøkonomi er global økonomi. Og drømmen om den nye oljeprovinsen i nord kan ha fått seg et kraftig skudd for baugen.

Den norske oljeøkonomien fremviser nå nye signaler om tøffere tider og mindre marginer. Torsdag falt Oslo Børs med hele 2,8 prosent og de aksjene som dro kraftigst ned var i selskaper knyttet til oljebransjen, bl.a. Aker Solutions, riggselskapet Seadrill og Det norske oljeselskap. Fallet er selvsagt forårsaket av den raskt synkende oljeprisen internasjonalt, som på kort tid har sunket langt under 100 dollar pr. fat. Det er dette nivået bransjen har regnet som det «gulvet» de store oljeproduserende landene har ønsket å holde prisen på. Det er ikke lenge siden oljeprisen lå på rundt 115 dollar. pr. fat. Nå er den imidlertid i ferd med å nå 80-tallet i ekspressfart.

Utviklingen kommer kanskje noe overraskende, ettersom mange eksperter har ment at OPEC-landene med Saudi-Arabia i spissen, ville redusere produksjonen for å holde prisen stabilt over «gulvet». Dette er imidlertid ikke tilfellet, og analytikere mener de største produsentene vil akseptere et nytt «gulv» på bare 85 dollar fatet. Det de taper i pris kan kompenseres med markedsandeler.

En slik utvikling skaper store problemer for petroleum og petroleumsrelaterte næringer i Norge. Ikke minst vil det ytterligere bremse investeringslysten de nærmeste årene fremover, en lyst som allerede har vært faretruende lav og har ført til skrinlegging av prosjekter og store kostnadskutt i mange selskaper. Nå vil det sannsynligvis måtte komme nye runder med bemanningsstopp og nedbemanninger. Og den negative spiralen vil etter alt å dømme fortsette nedover i månedene som kommer.

Oljeøkonomi er global økonomi. Og drømmen om den nye oljeprovinsen i nord kan ha fått seg et kraftig skudd for baugen. Petroleumsutvinning i arktiske strøk betyr høye kostnader, og sammen med den enorme produksjonen av skiferolje og skifergass i USA og en bratt synkende oljepris, betyr det at et stort petroeventyr i nord kan være skjøvet inn i en ukjent fremtid. De mange, nye arbeidsplassene knyttet til en petroleumsboom i nordområdene kan for øyeblikket se litt ut som et fata morgana. Nordnorsk næringsliv bør derfor raskt tenke i nye og flere baner enn bare petroleum som en viktig fremtidsnæring.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse