Annonse
Det er naivt å anta at lokaliseringen av objektene i NSM sitt ugraderte kart ikke er kjent for mange. Det er ikke noe poeng å forsøke skjule et anlegg som kan ses med det blotte øye, eller som kan kartlegges med satellitt-bilder, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Forsvarsdepartementet / Nordnorsk debatt

Nye sikkerhetsutfordringer krever nye svar

Også Forsvaret må forholde seg til den utviklingen som skjer i samfunnet og finne måter som både gjør at næringslivet og sivile interesser kan utnytte de teknologiske mulighetene, samtidig som sikkerheten til våre anlegg blir ivaretatt.

I sin leder 1. oktober retter Nordlys krass kritikk mot publiseringen av et ugradert kart som viser en rekke forsvarsinstallasjoner. I følge Nordlys skal Forsvarsdepartementet har gjort større skade enn Arne Treholt. Jeg er vant til kraftig kost fra den kanten, men dette blir for useriøst. Vi som skal ta beslutninger må forholde oss til verden slik den er, ikke slik vi skulle ønske den var.

La meg ta et eksempel. Jeg var på Evenes for en stund siden. Jeg så noen gamle nagler som hang på gjerdet på flyplassen og spurte hva det var. Jeg ble fortalt at det var de gamle skruene etter «foto forbudt-skiltene». Fem minutter senere landet Norwegian, og ut kom flere titalls turister med selfie-stenger. Så vidt jeg kunne bedømme ble det tatt flere hundretalls bilder før de hadde kommet ned flytrappa.

Dette er kun ett eksempel. Alle har i dag tilgang på satellittbilder, enten på telefon eller på andre plattformer. Mange har gått til anskaffelser av droner. Disse kan gjøre opptak fra store høyder og dekke store områder. Alt dette utfordrer vår måte å tenke sikkerhet på. Også Forsvaret må forholde seg til den utviklingen som skjer i samfunnet og finne måter som både gjør at næringslivet og sivile interesser kan utnytte de teknologiske mulighetene, samtidig som sikkerheten til våre anlegg blir ivaretatt. Det er ikke noe alternativ å legge ned et flyforbud for droner for hele landet. Det er ikke i verken storsamfunnets eller Forsvarets interesse.

Det er naivt å anta at lokaliseringen av objektene i NSM sitt ugraderte kart ikke er kjent for mange. Det er ikke noe poeng å forsøke skjule et anlegg som kan ses med det blotte øye, eller som kan kartlegges med satellitt-bilder. Samtidig er det ikke slik at det er selve plasseringen som bør skjermes. Da er det viktigere å skjerme de kapasitetene og de ressursene som ikke kan ses utenfor gjerdet eller fra luften. Da tenker jeg på datateknologi, styringssystemer, operasjonsplaner, beslutningssystemer og annet – det som skjer på innsiden av byggene eller anleggene. Viktige samfunns- og forsvarsfunksjoner som kan angripes og skades uten bruk av hverken missiler eller bomber. Verden har forandret seg både teknologisk, militært og sikkerhetspolitisk. Det som fungerte i går er ikke nødvendigvis den riktige medisinen i dag.

I de nye bestemmelsene har vi tatt inn over oss realitetene. Det er gjort grundige sikkerhetsmessige avveininger opp mot effekten av å opprettholde forbud og pålegg. Noen av disse avveiningene er vanskelige og jeg har ingen problem med at noen uttaler seg kritisk. De som setter seg grundig inn i saken vil likevel se at en endring måtte komme. Jeg mener at våre tiltak balanserer ulike hensyn på en svært god måte.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse