Annonse
DÅRLIG NYTT: Byrådene Jens Ingvald Olsen (R) og Brage Larsen Sollund (Ap) hadde dårlige nyheter med hensyn til den planlagte flerbrukshallen på Storelva. Foto:

Nye store kostnadssjokk

Den politiske ledelsen og fagetatene bør se nøye på hvordan man kan unngå nye kostnadssjokk i fremtiden.

Igjen har et kommunalt byggebudsjett blitt sprengt i filler av Tromsøs ville kostnadsvekst.

Denne uka opplyste de to byrådene Brage Sollund (Ap) og Jens Ingvald Olsen (Rødt) at den etterlengtede flerbrukshallen på Storelva må tilbake til tegnebrettet.

Igjen har et kommunalt byggebudsjett blitt sprengt i filler av Tromsøs ville kostnadsvekst. Dette er nå mer en regel enn et unntak når det gjelder nye, kommunale byggeprosjekter. 

I november 2013 luftet kommunen planene om å investere 35 millioner kroner i ny hall. Denne skulle stå ferdig allerede i 2015.

Få år senere hadde imidlertid prislappen lagt på seg 100 prosent til 70 millioner kroner. Når så prosjektet ble lagt ut på anbud, har Tromsø kommune virkelig fått føling med byggepresset i byen.

«Vi har fått flere anbud, der det mest aktuelle ligger mellom 115 og 120 millioner kroner. Det er en kostnadssprekk på mellom 65 og 70 prosent, eller 50 millioner kroner», sa utdanningsbyråd Brage Larsen Sollund til Nordlys tidligere denne uka.

Rimeligvis kan ikke kommunen ta sjansen på slike overskridelser. Nå vil den politiske ledelsen i kommunen få ned kostnadene ved å strippe det som opprinnelig var tenkt som en flerbrukshall med bl.a. bibliotek, kafé og ungdomsklubb, ned til en vanlig gymsal på størrelse med en håndballbane.

Tre arkitektkontor skal nå konkurrere om å tegne et nytt, nedskalert prosjekt.

Det er altså en dyr fornøyelse å holde seg med prosesser som drar ut i tid. Den kommunale kverna har en tendens til å kverne langsomt, og det koster flesk i et byggmarked der kostnadene eksploderer.

Byråd Jens Ingvald Olsen har personlig erfaring fra 35 år i byggebransjen i Tromsø, og han konstaterer at han aldri har opplevd maken til den kostnadseksplosjonen vi nå ser.

Etter vår oppfatning har byrådet ikke hatt noe valg i denne saken og det er i og for seg fortjenstfullt at man slår på bremsene. Det er leit for Storelva skole og lokalsamfunnet der, men en overskridelse av budsjett på 50 millioner er bare ikke akseptabelt.

Men det overopphetede byggmarkedet vil skape spesielle utfordringer for Tromsø kommune også fremover. Derfor bør den politiske ledelsen og fagetatene se nøye på hvordan man kan unngå nye kostnadssjokk i fremtiden. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse