Den nye målerteknikken vil ikke redusere behovet for nettforsterkninger, hevder artikkelforfatteren.

Nye strømmålere – bytte eller ikke bytte

Uansett hvordan kostnaden skal dekkes, er det kunden som får regningen, uavhengig av hvordan den blir presentert.

Det ser ut til å være bestemt at vi skal få fjernavleste målere i Norge. Begrunnelsen er visstnok at behovet for nettforsterkninger blir redusert.

Jeg har gjort meg følgende tanker om dette som konkluderer annerledes:

På 1960-tallet kunne husholdninger også kjøpe strøm på vippetariff. Da kjøleskap ble alminnelig i alle hjem samtidig som TV-apparatet også kom, ble det registrert tendenser til arge utrop fra stua når termostaten på kjøleskapet slo inn og vippa slo av strømmen i noen sekunder.

Ganske kjapt forsvant vippa og husholdningene sto igjen med enten en overforbruksmåler (H3-tariff) eller en enkel energimåler (H4-tariff).

Noen i kraftforsyningen mente på 1980-tallet at det kanskje var tid for en ny tariffdiskusjon og at den dyre overforbruksmåleren kanskje var unødvendig. Mange fagfolk mente at risikoen for dyrt overforbruk overhode ikke spilte noen rolle hos abonnenten på lillejulaften eller julaften. På disse dagene var forbruket absolutt størst og nettet måtte være dimensjonert for dette effektuttaket. Den enkle energimåleren ble derfor gradvis mer enerådende.

Nå vil man bruke noen tusen kroner pr kunde (som det nå heter) for å kunne fortelle kunden om øyeblikksprisen på strøm og samtidig kunne fjernavlese forbruket. Uansett hvordan kostnaden skal dekkes, er det kunden som får regningen, uavhengig av hvordan den blir presentert. Den nye målerteknikken vil ikke redusere behovet for nettforsterkninger, se feks refleksjonen ovenfor om juleforberedelser.

En mulig fremtidsvisjon er likevel at netteieren, for en betydelig ekstrakostnad, får tilgang til forbrukspunkter hos kunden, for eksempel varmtvannsbereder, vaskemaskin, gulvvarme eller lignende, for å kunne slå dette av ved fjernbetjening for å avlaste nettet. Gad vite hvordan det virker inn på stemningen i de tusen hjem under juleforberedelsene.

Mitt råd blir: Dropp ideen før det er for sent.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse