Strømmålerne sender signaler til nærmeste basestasjon, eventuelt via andre hus, kanskje snakker flere målere med hverandre, dette på toppen av signalforurensningen som kommer fra mobilmaster, TV- og radiosendere, Wifi, radarer etc.

Nye strømmålere, en strøm av inngripen i din private sfære!

Nylig sendte Troms Kraft en informasjons-folder angående montering av ny strømmåler til alle husstander i sitt område, her prøver de å selge denne strømmåleren for alt det er verdt slik at den gjengse boligeier bare skal nikke pent og helst takke idet montørene kommer på døra for å montere denne nye måleren i hus. Grunnen til at de ser seg nødt til å sende ut slik «propaganda» er fordi det blir stilt store spørsmålstegn angående måleren og hva agendaen bak denne tvangsinnføringen er.

Det er ikke for sent å snu, burde ikke vi leve etter føre-var prinsippet?

For de som måtte lure så er en smartmåler en liten elektronisk datamaskin som overvåker ditt strømforbruk hele tiden, hvert minutt, hver time, hver dag, denne måleren sender så sine data videre til nærmeste basestasjon, eventuelt via flere andre strømmålere som kan fungere som «repeatere», til den kommer til basestasjonen. Slik vil nettselskapene kunne overvåke og se når du bruker strøm, hvor mye du bruker, og fakturere deg etter dette. De har også gått ut i media og sagt at de vil på sikt øke prisene på strøm på de tider det er mest forbruk, altså vil vi måtte betale i dyre dommer for strøm når vi trenger den som mest, og skulle du ikke betale strømregningen din, så vil de via den samme smartmåleren kunne slå av strømmen din, kun ved et enkelt tastetrykk fra sin datamaskin.

Det mest bekymringsverdige rundt disse nye strømmålerne er ikke nødvendigvis overvåkingspotensialet, men det helsemessige aspektet. De reklamerer i det vide og store om hvor ufarlig strålingen fra smartmålere er, de sammenligner det med en mobiltelefon som er aktiv i en samtale, at dette er mye høyere verdier, men vet du hva, jeg kan bruke handsfree på mobilen, jeg kan (og har) deaktivert wifi i hele huset og bruker kablet internett, jeg skrur av mobiltelefonen på natta og vil nå (om Troms Kraft og NVE får det som de vil) få en sender rett utafor soverommet vårt som vil sende ut signaler gjennom hele døgnet, og denne senderen kan ikke jeg som privatperson i eget hus skru av. Sammenligning av stråling fra mobiltelefon og smartmåler

Her vil de fleste som har fulgt litt med i timen si; «Du kan jo be om legeerklæring og søke fritak!». Ja i utgangspunktet skulle det holde å si at man ikke vil ha dette inn i sitt hus pga. dokumenterbare ulemper eller at man uttrykker frykt for disse målerne. Dette er tydeligvis ikke nok lenger, nå krever kraftselskapene at kundene skal sende taushetsbelagte legeerklæringer til de for å i det hele tatt bli vurdert til å få lov å slippe og bli påtvunget en sender inn i hjemmene sine. Det finnes kablede løsninger og det går også an å melde inn forbruk på gammelmåten med dette vil ikke kraftselskapene. De truer med at selv med legeerklæring (som man ikke får lenger) så vil de pålegge disse husstandene 500 kroner i ekstrautgifter per år, videre skriver de «I ytterste konsekvens vil vi måtte bruke retten til å koble de kundene som nekter målerbytte fra nettet vårt..:» Dette virker ikke som en snill tilnærming til befolkningen som av ulike årsaker (helsemessige, overvåkning etc.) ikke ønsker denne måleren inn i sitt hus.

Nylig var jeg innom legekontoret her i Bardu for å be om legeerklæring på fritak fra installasjon av smartmåler. Jeg fikk fremlegge saken min i nøyaktig 10 sekunder til legen forsto hva det dreide seg om og sa at hun ikke kunne skrive meg en legeerklæring fordi de har mottatt retningslinjer for utfyllelse av disse for alle praktiserende leger i Nord-Norge! De har altså funnet ut at de skal gre ALLE over en kam og nekte å skrive ut legeerklæring, som er det eneste alternativet som vi blir fortalt at vi har for å kunne slippe å få smartmåler montert. Ikke ville legen høre videre på hva jeg hadde å si, ei heller lese noe av dokumentasjonen jeg hadde tatt med meg på hvorfor det ikke er bra for helsa vår med smartmåler i hus. Hvem er det som har gitt legene våre slike retningslinjer? Og hvordan kan en lege med respekt for seg selv og sitt yrke nekte å høre på hva en av sine pasienter har å si?

Signalene fra smartmåleren er nok ikke de kraftigste, wifi er mye verre, men som sagt så er dette signaler man kan skru av om man vil, smartmåleren er ikke det. I tillegg må man se på summen av alt, i dagens samfunn har vi DAB signaler, TV-signaler, Mobil signaler (2G, 3G og 4G), FM radio (enn så lenge), flyradarer, wifi og nå, på toppen av det hele, vil vi få et nettverk av smartmålere som sender signaler til hverandre til alle døgnets tider, se for deg et boligfelt med 20 hus, der har du 20 sendere som skal snakke med hverandre og sende signaler til basestasjonen som igjen skal sende signalene videre til kraftselskapene. Her snakker vi mange bølger små som blir til noe stort! Og selv om jeg mot formodning skulle få fritak fra smartmåler så har jeg kun løst problemet lokalt, det er fortsatt alle nabohusene som sender ut sine signaler. Det viser seg også at disse målerne sender ut signaler mye oftere enn det ble først forespeilet. Mye tyder på at dette ikke bare påvirker oss men også alt av dyreliv og insekter rundt oss, kan stråling være en forklaring på hvorfor 75% av insektene i tyskland nå er blitt borte?

Statens strålevern mener smartmålere ikke er farlige siden de sender ut signaler som er langt under grenseverdiene, men det er de høye grenseverdiene som er problemet, noen bjeller bør vel kanskje ringe når Norge har grenseverdier som er på 10 000 000 µW/m2. Europarådets strakstiltak anbefaler en grenseverdi på 1000 µW/m2, mens enkelte provinser i land som Østerrike anbefaler en innendørsverdi på kun 1 µW/m2. Graf som viser internasjonale grenseverdier. Dette er store forskjeller og verdt å skjenke en tanke eller to, ligger det økonomiske grunner bak? Vil noen tape penger på om verdiene hadde vært lavere og hvorfor har ikke statens strålevern egne ansatte med kompetanse på området som kan ta stilling til dette i stedet for å vise til generelle internasjonale retningslinjer? Dette virker som ansvarsfraskrivelse på høyt nivå. Det er ikke for sent å snu, burde ikke vi leve etter føre-var prinsippet?

Jeg ønsker ikke enda en «strålingsdings» inn i mitt hjem, jeg får verken legeerklæring eller fritak og vil således bli forsøkt påtvunget denne smartmåleren mot min vilje ellers truer de med å ta strømmen min, er dette rett? Er dette lov? Sannelig om jeg vet men det har jeg tenkt å finne ut av! Jeg skal ikke ha smartmåler med kommunikasjonsenhet inn i mitt hjem!

Verdt å lese:
iTromsø mening
Kunnskapsstatus-notat
Oppsummering fra Einar Flydal
Din Side artikkel om overvåking/registrering
TA artikkel om dyrere strøm
Artikkel om stråleverdier
WHO / IARC 2b
Smartmålere påvirker hjerterytmen
Fake news fra strålevernet
Gruppesøksmål
Dansk artikkel om helseforsikringer
EUROPAEM EMF Guidelines (Dansk versjon)
NVE skriv om AMS
NVE skriv om AMS 2

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse