Annonse
Lagførerkurs hos HV-16 på Setermoen. Her øves det på innvendig klarering av bygg. Foto: Forsvaret / Jonny Karlsen

Nye toner fra Tromsø SV

Forsvarspolitikk har ikke vært et område som Sosialistisk Venstreparti (SV) har brukt altfor mye tid på i sin politiske gjerning. I SV kan man trygt fastslå at sikkerhets- og forsvarspolitikken har ligget fast i så godt som hele partiets levetid. Den har handlet om en prinsipiell NATO-motstand og dyp skepsis til Norges nære forhold til USA i ett og alt som har med forsvar å gjøre. SV har i hovedsak stått frem som et fredsparti, om enn ikke på en fullt ut pasifistisk plattform.

Ting har forandret seg. Kanskje startet det med SV-leder Kristin Halvorsens ja til NATOs militære inngripen under borgerkrigen på Balkan, og senere partiets regjeringsdeltakelse i perioden 2005 -2013. I regjering måtte SV forholde seg til en del åpenbare realiteter og legge til side ideologiske kjepphester. Mulighetsrommet for å endre norsk forsvarspolitikk i en regjering ledet av Jens Stoltenberg var nok forsvinnende lite. Regjeringsdeltakelsen var ganske sikkert også en sterk skole i pragmatisme og realitetsorientering for et parti som inntil da hadde levd i evig opposisjon.

I forrige uke vedtok et enstemmig årsmøte i Tromsø SV en forsvarspolitisk resolusjon med tittelen «Hev forsvarsevnen, senk spenninga». Vedtaket starter med å slå fast at «Noreg treng eit nasjonalt forsvar som bidrar til låg spenning og som samtidig kan stille beredskap i krisetider». Som første tiltak krever Tromsø SV «styrking av hæren og heimevernet i Nord-Norge og beholde helikoptrene på Bardufoss til støtte for hæren». Dette er oss bekjent relativt nye toner fra SV. Men i de neste kravpunktene viser Tromsø SV at de langt fra har forlatt partiets gamle kampsaker. Der kreves det bl.a. nedlegging av amerikanske og britiske baser på norsk jord og at allierte styrker ikke skal øve i Finnmark. Tromsø SV mener Norge må føre en lavspenningspolitikk overfor Russland.

Det er positivt at SV, og særlig partiets lokallag i forsvarsfylket Troms, slik engasjerer seg konkret i forsvarsdebatten. Samtidig kunne man kanskje ønske seg at partiet demonstrerte en mer helhetlig forståelse av hvilke kapasiteter et moderne forsvar trenger. Nå fremstår posisjonen som en smule mangelfull, for å si det forsiktig. SV, inklusive Tromsø-laget, burde dessuten innse at Norge umulig kan forsvare seg mot vår uforutsigbare stormaktsnabo alene. Uten våre alliertes sikkerhetsgarantier er lille Norge sjanseløse dersom det skulle oppstå en skarp konflikt. NATO er Norges sikkerhetspolitiske forsikringspolise. Dessuten virker det lite gjennomtenkt at Tromsø SV krever at Norge må distansere seg fra USA fordi landet har fått en president som de fleste av oss misliker. Det er ikke slik vi bygger sikkerhet over tid.

Til SVs landsmøte i mars foreligger det et programforslag som slår fast at partiet er for utmelding av NATO og vil at Norge i stedet skal inngå i en nordisk forsvarsallianse. Dette er et forslag som har eksistert siden 1950-tallet og er like urealistisk i dag som den gang. Danmark er NATO-medlem og vil helt sikkert forbli det. Sverige og Finland er ikke medlemmer, men har søkt seg stadig nærmere NATO, og har i dag partnerlandstatus i alliansen. Dette er realitetene og SV burde ta utgangspunkt i noe annet enn ønsketenkning når de skal utmeisle en troverdig forsvarspolitikk.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse