På et halvt år har Ap mistet to av sine fremste og dyktigste lederskikkelser i det politiske maktapparatet i Tromsø kommune. Sist ut er Brage Larsen Sollund, gruppeleder i kommunestyret og komiteleder for byutvikling, som går over i ny jobb som regionleder i Kreftforeningen. Foto: Marius Fiskum / Tromsø kommune

Nytt tilbakeslag for Tromsø Ap

Hvem skal bli Tromsø Aps forgrunnsfigurer og stemmesankere ved neste valg, om under to år? De er jammen ikke lett å få øye på.

De vant kommunevalget i 2015. Siden har det stort sett gått den veien høna sparker for kommunestyregruppa til Tromsø Ap. Så snart de hadde inntatt makta i rådhuset fant de å måtte bryte sine klare valgløfter om ikke å røre eiendomsskatten. Det ble møtt med sinne hos innbyggerne i kommunen. Seilasen videre som skippere på Tromsø-skuta har vært preget av motvind fra mange kanter. Et annet sentralt valgløfte, om å få den kommunale økonomien på fote, har samarbeidskameratene i den røde koalisjonen, med Ap ved roret, heller ikke klart å levere på.

Mye tyder på at det også har vært indre brytninger og en viss kamp om posisjoner. Trolig er det i hvert fall en delforklaring på den avskallingen i Aps kommunale lederskap som vi nå er vitne til. Den mest profilerte og operative lederen i den kommunale Ap-leiren var Ragni Løkholm Ramberg som komiteleder for Byutvikling, miljø og transport, og pådriveren bak det store Tenk Tromsø-prosjektet. I juni i år trakk hun seg fra sine lederverv i rådhuset. Hun gikk til ny jobb i Totalrenovering AS. Nå kom så nyheten om at Brage Larsen Sollund, Aps gruppeleder i kommunestyret og komiteleder for byutvikling, også trekker seg fra sine verv for å gå over i ny jobb som regionleder i Kreftforeningen.

På et halvt år har Ap mistet to av sine fremste og dyktigste lederskikkelser i det politiske maktapparatet i Tromsø kommune. Handler dette bare om tilfeldigheter? Det er flere grunner til å tvile på en slik forklaring. Men uansett er tapet for Tromsø Ap betydelig og føyer seg inn i rekken av tilbakeslag de siste årene. Det finnes sikkert sammensatte forklaringer på denne utviklingen, men det gjenstår som et faktum at Tromsø Ap har mistet flere unge, talentfulle politikere de siste årene. Noen av dem har trukket seg fra politikkens rampelys, byttet kommunale verv ut og tatt overgang til «sivile» jobber. Andre har til og med meldt seg ut av partiet.

Samtidig som dette har skjedd har det også pågått politiske brytninger innad i Tromsø Ap om politikken som har vært ført i rådhuset. En god del erfarne partimedlemmer har mistet mye av troen på den relativt unge garde som har seilt opp og inntatt topplasseringene på Tromsø Aps kommunevalgliste. Nå som flere av de mest talentfulle fra AUF-rekkene tidlig trekker seg tilbake fra sentrale posisjoner, tyder mye på at Tromsø Ap kan være på vei inn i en krise. Når politikken som blir ført gjør velgerne forbannet og flere av partiets unge talenter melder seg av sentrale posisjoner, er det mye som peker i retning av et sterkt svekket Arbeiderparti, kanskje til og med på vei mot en politisk og organisatorisk nedsmeltning.

Hvem skal bli Tromsø Aps forgrunnsfigurer og stemmesankere ved neste valg, om under to år? De er jammen ikke lett å få øye på. Det innrømmer også erfarne Ap-veteraner. Dersom maktposisjonen som Ap sitter på i rådhuset i dag skal bibeholdes etter valget høsten 2019, er det alvorlig mye godt arbeid som må nedlegges. Slik det fortoner seg i dag, er det vanskelig å få øye på hvem i Ap som skal makte å hindre et forhåndsvarslet, kanskje til og med brutalt nederlag i neste valgrunde.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse