Annonse
NORDNORSK GIGANT: Kan vi stole på at samfunnsplanleggerne ved UiT leverer balansert og relevant kunnskap om og for landsdelen? spør politisk redaktør Skjalg Fjellheim. (Foto: UiT Norges arktiske universitet)

Nytt fra elfenbenstårnet

Kan vi stole på at samfunnsplanleggerne ved UiT leverer balansert og relevant kunnskap om og for landsdelen?

Vi lar en krise “gå til spille” med krisepakken på én milliard kroner til reiselivet, skriver Astrid Maria Cabrera, doktorgradstipendiat i samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø, i en kronikk hos Forskning.no.

Hun er medlem av forskningsgruppen  «sted, makt og mobilitet» ved UiT, som ledes av professor Anniken Førde.

Artikkelen er et oppgjør med alt som heter volum i reiselivet, med tilhørende flyplasser, hoteller, større anlegg. Hun virker også kritisk til at Widerøe fremdeles frakter turister med fossildrevne fly på kortbanenettet.

Alt er i sum en «trussel mot klimamål og naturhensyn». Den naturlige konsekvensen av Cabreras argumentasjon ser ut til å være at man ikke bør holde liv i reiselivsbedrifter gjennom den pågående krisen, men istedet la dem gå konkurs.

Og konkurser kommer det til å bli de neste ukene, like sikkert som at universitetsansatte i Tromsø får sin lønn fra staten inn på konto hver eneste måned.

Når man er ansatt ved UiT og skal kartlegge det nordnorske samfunnet, bør man ikke da søke å forstå den risikoen som gjelder for folk som jobber med privat næringsutvikling? Eller den ødeleggende følelsen det er å frykte for å være uten arbeid og inntekt? En erfaring mange arbeidsfolk i nord nå stirrer i hvitøyet.

Forskeren unnlater å reflektere over det reelle alvoret i situasjonen. Ferske tall viser at 4 av 10 bedrifter innen reiseliv i Nord-Norge frykter konkurs etter et omsetningstap på hele 8,5 milliarder kroner.

Det dokumenterer i seg selv i hvilken skala reiselivet skaper sysselsetting over hele landsdelen. 1 av 3 arbeidsplasser innen overnatting og servering er unge under 24 år. Og det er en viktig faktor for integrering og deltakelse i arbeidslivet. 43 prosent av jobbene i næringen fylles av innvandrere.

Ønsker ikke samfunnsplanleggeren ved UiT at de som nå er permitterte i reiselivet skal komme tilbake i jobb?

Hvis det er noe korona-krisen har synliggjort, så er det jo hvor viktig reiselivet er for å skape bolyst, samt som viktig infrastruktur for andre næringer.

Innlegget til Cabrera fortjener å bli belyst, fordi det kanskje gir et bilde av den rådende tidsånden ved Universitetet i Tromsø, en av landets største kunnskapsprodusenter med 17.000 studenter og 4000 arbeidsplasser.

Hva er fokuset ved Universitetet i Tromsø midt i en enorm arbeidslivskrise? Hvordan står det til med de vitenskapelige undersøkelsene om den økonomiske basisen for at vi lever de gode livene vi lever?

Det går mot slutten av tidsepoken der vi kan leve av å utvinne olje og gass. Dersom vi heller ikke skal leve av turisme her nord, hva skal vi leve av da? Som kommentator Hans Bårdsgård i Nationen påpekte nylig; hvis man i bygdene ikke har næring å leve av, kan de ikke overleve lenge på nostalgi, bremsepedal og vakker utsikt.

Ikke kan vi leve av å selge blåbæra fra Finnheia heller, for den må vi spise selv, dersom vi skal noen mulighet til å overleve i et framtidig idealsamfunn.

Universitetet i Tromsø har i over 50 år vært et viktig redskap for landsdelens interesser. Nå er kanskje tiden kommet for å minne de ansatte på hvorfor UiT ble etablert.

Det var for å skape vekst og utvikling i nord. Ikke for å gjøre Nord-Norge om til en uberørt naturpark.

I en teoretisk verden er alt enkelt. I den virkelige verden må faktisk folk ha noe å leve av.  Og selv ikke doktorgradsstipendiater og professorer ved universitetet har en jobb å gå til hvis det ikke finnes et privat næringsliv som finansierer virksomheten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse