Annonse

O julebord med din glede

Utelivsbransjen blir satt på mange prøvelser i disse tider. Julebordsesongen har allerede vært i gang et par uker. Det er storinnrykk på populære restauranter og innleide selskapslokaler. Lutefisken, pinnekjøttet og ribbe med og uten sprø svor får bein å gå på, sammen med surkål og rødkål og fetende saus. Men det gjør sannelig ølet og akevitten og alle andre varianter av alkoholholdig drikke også. Det er de færreste som velger alkoholfri drikke til julematen.

Det burde vært langt flere. For sannheten er at alt for mange klarer ikke å regulere alkoholinntaket, og atskillige julebord ender som grisete fylleslag. Det som skulle være en trivelig sammenkomst med kolleger og venner ender i altfor mange tilfeller i ren utrivelighet. Dette skjer ikke bare på lukkede arrangementer i innleide selskapslokaler, men ute på byen, på offentlige serveringssteder. Vi snakker om ekstremfyll i full offentlighet. Snakk med serveringspersonalet i restaurantbransjen. Eller ta en spasertur gjennom Storgata rundt midnatt en fredag eller lørdag i julebordsesongen. Det er triste scener som utspiller seg.

Enda tristere er det hvis barn oppdager hva slags tilstand mor og far kommer hjem i. Og det er det dessverre litt for mange barn som gjør. Å oppleve pære fulle foreldre kan skape voldsom redsel og utrygghet hos barn. Men forbausende mange, ellers gode og fornuftige foreldre, begår denne feilen.

Enten julebordene holdes i helgene eller på andre ukedager, kommer det alltid en dagen derpå. Det medfører mest sannsynlig en økning i promillekjøring av bil. Vi håper politiet både advarer på forhånd og varsler at promillekontrollene blir hyppigere i denne perioden av året. Det kan forhåpentligvis ha en preventiv effekt dersom de potensielle synderne skjønner at det er risikosport å kjøre med promille, på mer enn en måte.

De synspunktene vi legger frem her er ikke ment å være moralistiske og fordømmende. Vi unner selvsagt folk et glass vin eller øl og en skvett akevitt til maten, og gjerne litt mer kos utover kvelden. Mange, sannsynligvis langt de fleste, klarer å styre sitt alkoholinntak så det holdes på et akseptabelt nivå. Men dessverre er alkoholkulturen hos alt for mange nordmenn fortsatt på steinalderstadium. Og i julebordsesongen har det manifestert seg en slags tradisjon i at da skal overdrevent alkoholinntak liksom være kult og bare artig. Det er det langt i fra. Flatfylla er ikke fest, den er pinlig og nedverdigende både for dem som ikke klarer å styre seg, og ikke akkurat stemningsskapende for kolleger og venner som er på julebordet for å hygge seg.

Kan nordmenns hurtiginntak av alkohol avlæres? Selvsagt kan det det. Faktum er at det norske drikkemønsteret er i forandring, og har vært det ei god stund. Flere og flere nordmenn har i voksende grad byttet ut brennevin med vin, viser polets statistikker. Vi kommer sakte men sikkert etter resten av det siviliserte Europa. Så det er håp. Og kanskje kan det hjelpe hvis flere snakker ut om hvor ukult det er å bruke julebordet til overdreven drikking. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse