Annonse

Obamas krig – og Norge

Norge har sagt ja til å bidra i kampen mot ISIL. Det er bl.a. på tale å stå for opplæring av irakiske og kurdiske enheter som skal kjempe mot ISIL. I så fall betyr det at Norge sender soldater som vil kjempe på bakken.

USA forlot et Irak med en ødelagt stat. I dette klimaet kunne terrororganisasjonen ISIL bygge seg opp. Nå hersker de over store områder i både Irak og Syria.

Fredsprisvinneren Barack Obama er nå tvunget til å gå til krig. Presidenten som gikk til valg på at han skulle avslutte de to krigene USA var dypt involvert i da han tok sete i Det hvite hus, må nå starte sin egen krig. Krigene i Afghanistan og Irak var blitt en politisk, økonomisk og militær hengemyr for USA. Obama har holdt hva han lovet med hensyn til å avvikle det amerikanske militære engasjementet i begge de to krigsherjede landene. Men nå må han tilbake til Irak. 

USA forlot et Irak med en ødelagt stat. I dette klimaet kunne terrororganisasjonen ISIL bygge seg opp. Nå hersker de over store områder i både Irak og Syria. De er velorganiserte, har skaffet seg tunge våpen og mottar en stadig flom av penger, titalls millioner av kroner hver eneste dag, gjennom ikke minst salg av olje. ISILs styrke, deres barbariske fremferd og nådeløse brutalitet, blir nå definert som en trussel mot verdenssamfunnet. Alle myndigheter og etterretningsorganisasjoner over hele kloden frykter terroraksjoner fra ISIL.

Obama må handle. Foreløpig har USA gitt luftstøtte ved å ta ut ISIL-krigere som har vært i kamp med kurderne i irakisk Kurdistan. Men dette er langt fra nok til å hindre ISIL i å vokse seg enda sterkere og ta over stadig mer territorium. Det finnes knapt en eneste general eller militæranalytiker som er uenige: ISIL kan bare stoppes og elimineres som trussel ved hjelp av soldater på bakken. Og det betyr både i Irak og Syria. Obama står nå foran sitt vanskeligste og mest dramatiske valg som amerikansk president. 

Norge har sagt ja til å bidra i kampen mot ISIL. Foreløpig har vi sendt noen få offiserer til USA, som skal delta i planleggingen av krigen mot terroristene. Men det er også på tale å stå for opplæring av irakiske og kurdiske enheter som skal kjempe mot ISIL. I så fall betyr det at Norge sender soldater som vil kjempe på bakken. Det vet vi fra opplæringen Norge ga spesialenheter i det afghanske politiet som skulle stoppe Taliban-anslag mot Kabul. Der gikk de norske instruktørene i tet i blodige kamper når Taliban slo til. Det var slik de drev opplæring av afghanerne. Samme resept vil nok bli fulgt i Irak. Norske spesialsoldater tilbringer ikke arbeidstiden på kontoret.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse