Annonse
Alt henger sammen med hvordan en kan øke fortjenesten og putte penger i rikfolks lommer, skriver Tryggve Enoksen om de såkalte opprinnelsesgarantene i kraftmarkedet.

Offentlig organisert svindel med "opprinnelsesgarantier"

Tryggve Enoksen, Kvænangen SV

Mange ganger slår det meg at vi må leve i «Svindelens tidsalder». Orwell beskrev i sin bok 1984 et samfunn der makteliten omtalter krig som fred, løgn som sannhet og uvitenhet som styrke.

Debatten på Nord-Norsk debatt angående kraftpolitikken ser ut til å treffe bra i forhold til Orwells framtidssamfunn. Hva som er sant og usant i innleggene er jeg ikke den rette til å avgjøre, men jeg vil gripe fatt i noe som politisk rådgiver i olje- og energidepartementet, Bjørn Siem Knutsen, skriver i et innlegg onsdag 9. januar. Der skriver han at det blei produsert 146 TWh kraft i 2018 mens bare 10 TWh blei eksporter og hevder dermed at Odd Handegård «løfter konspirasjonsteoriene til nye høyder» når sistnevnte hevder at Norge kan eksportere halvparten av vannkrafta. Hvilke «konspirasjoner» Knutsen tenker på er litt usikkert, men jeg vil tro at «konspirasjoner» på høyt plan blir en nærliggende tanke når en ser på moderne krafthandel og spesielt EU/EØS.

Undertegnede vil gripe fatt i tallene fra politisk rådgiver Knutsen og starte med et sitat fra hjemmesida til Glitre Energi:

«De fleste husholdninger tror de kjøper strøm som ikke forurenser, men det er faktisk bare en liten del av norske strømkunder som kan være sikre på dette.»

Merk dere sitatet! Her ligger det mange språklige finurligheter og fordekte «sannheter» som harmonerer dårlig med rådgivers påstander.  Noen snakker ikke helt sant, noe er ikke helt rett, eller…? Og alt henger sammen med hvordan en kan øke fortjeneste og putte penger i rikfolks lommer. Og Glitre har nok sine ord i behold med dekning i statistikk fordi i følge den selges 84 % av vannkrafta vår i Europa. Men hvordan henger dette sammen med tallene fra Knutsen?

I følge  https://www.faktisk.no produserte Norge 149 TWh i 2017 mens vi eksporte 21 TWh og importerte 6,1 TWh.  Når Glitre Energi påstår at «bare en liten del» av norske strømkunder kan være sikre på at de kjøper strøm som ikke forurenser er dette i beste fall bare tull og verste fall et forsøk på å føre norske strømkunder bak lyset. (Helst begge deler). Energiselskapene tjener nemlig penger på å narre oss, - eller trenger de å narre oss? Det trenger de ikke. Pengenes tjenes uansett fordi de selger «opprinnelsesgarantier» for all vannkraft, og vindkraft, selv om vi i Norge ikke kjøper den. Garantiene selges nemlig i Tyskland og resten av Europa til rike folk som vil bedre sin klimasamvittighet.

Så mens vi i 2017 importerte 6,1 TWh brukte vi 125,1 TWh (84%) atom- og kullkraft produsert i Europa i følge NVE og SSB. På disse garantiene til tyske forbrukere kunne blant annet Stordalen gjennom et av sine selskaper håve inn 150 millioner på salg av opprinnelsesgarantier.  Hele dette narrespillet har sin bakgrunn i vedtak i EU og gitt oss gjennom EØS. Harmoner dette med Knutsens utsagn om at kraftressursene blir «forvaltet på en klok måte»? Salg av «opprinnelsesgarantiene» er jo ren svindel! Ut fra statistikken kan en fort se at salg av «opprinnelsesgarantier» på 119 TWh var rein svindel da Norge ikke eksporterte denne krafta. Med sikkerhet kan vi garantere at denne krafta ikke var ren. Men det blir kanskje nærliggende å stille spørsmål om hvorfor det er så stort press på å bygge mange kabler til Europa.

Enda mer forunderlig er den «offentlige» forklaringen på hvordan dette fungerer. De sammenlikner dette med penger i banken. Når noen betaler inn penger til din privatkonto i banken og du går i nettbanken og hever dem, får du selvsagt noen helt andre penger enn de som blei betalt inn. Dette høres besnærende ut, men er kun sammenliknbar i tilfelle der en har muligheter til å overføre verdiene reelt. Da er vi tilbake til kablene.

Hvor lenge skal denne svindelen, organisert i statlig og offentlig regi, pågå?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse