Annonse
Etter to år i styret i Samisk forfatterforening har Lene E. Westerås trukket seg fra alle verv i foreninga.

Offentlige midler går til diskriminering -

Ettersukk fra Samisk Forfatterforenings årsmøte

Det ble fattet et vedtak som er mot norsk lov og som er rasistisk initiert, på årsmøtet i Samisk forfatterforening (SGS) torsdag 13.juni 2019. Vedtaket betyr at samer som ikke behersker samisk språk, fordi de ikke har samisk språk som førstespråk, er utelukket fra denne
foreninga.

SGS er ei forening som har sin økonomiske støtte gjennom paraplyorganisasjonen Samisk Kunstnerråd (SDR), som igjen har økonomisk bevilgning fra Sametinget. Med andre ord brukes offentlige midler nå på ei forening som helt klart diskriminerer.

På samme årsmøte ble det vedtatt at man ikke skal ha tolking på styremøter, hvilket betyr at Samisk forfatterforening er en nordsamisk forfatterforening. De som tilhører de andre samiske språkene, samt finsk og svensk og russisk og norsk – altså språk fra hele Sápmi, er nå ikke valgbare til styret i SGS – da årsmøtet vedtok at det ikke skal tolkes på styremøter.

Som forfatter og skrivekunstner er det et slag i magen å få et vedtak som sier at du er ikke samisk forfatter med mindre du skriver på riktig språk. Du er ikke velkommen her i SGS. Du er ikke en samisk forfatter. Det går et gufs gjennom kroppen, og man ser at det kan være fruktbart med en ny samisk forfatterforening, selv om det egentlig er et paradoks at man forlater en forening på grunn av
diskriminering, og at diskrimineringa er offentlig støttet.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, Sannhets- og forsoningskommisjonen og Sametinget ønskes på banen i klartekst. Alle har de blitt kontaktet i denne saken. Er man forfatter bør det handle om litteratur og skrivekunst.

Ferdig snakket.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse