DESENTRALISERTE: Tidligere statsråd Victor D. Norman forsto at man kunne løse offentlige og halvoffentlige oppgaver utenfor Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Offentlige oppgaver kan løses utenfor oslobyen

Eks-administrasjonsminister Victor Norman fra Høyre var en av de siste som tok sjansen på å flytte statlige virksomheter ut av Oslo.

Body bilder: 
SUKSESS: Hinas er et godt eksempel på offensiv nordområdepolitikk, skriver spaltist Wenche Pedersen. På bildet er administrerende direktør i Hinas, Harald Johnsen. Foto: Joachim Chavez Seldal
Det er for øvrig fristende å ta en egen debatt om hvem det egentlig er som subsidierer hvem her i landet

Denne fortellinga starter i 2001 med en mann med gode ideer, gründergener og store visjoner. Det fortsatte med en ordfører som drømte om store ting og som ikke ga seg. De to skal ha mye æren for at Helseforetakenes Innkjøpsservice AS (Hinas) ble etablert i Vadsø i 2003. Selskapet har nå 26 ansatte og administrerer en avtaleportefølje med en årlig verdi på 3,6 milliarder kroner. Det er nylig vedtatt planer for sterk ekspansjon. Selskapet skal i 2017 ha tredoblet porteføljen til 10 milliarder kroner.

Et skoleeksempel på hva vi får til hvis de riktige hodene slår seg sammen og sentrale beslutningstakere støtter gode lokale initiativ. Etableringa av Hinas sparer hvert år den norske spesialisthelsetjenesten for store summer. Felles innkjøp av alt – fra blod og hvite frakker til flyreiser og sprøytespisser – gjør at man reduserer kostnader.

I dag er det innkjøpskompetanse i Vadsø som jobber fram avtaler på vegne av sykehus i hele landet. Gjennom 41 nasjonale områder har Hinas levert avtaler som har gitt sykehusene en samlet gevinst på 1,7 milliarder kroner. Det viser med all ønskelig tydelighet at vi også som er plassert noen kilometer nord for Sinsenkrysset er fullt ut i stand til å håndtere nasjonale oppgaver. NAV Innkreving i Sør-Varanger er et annet godt eksempel på en virksomhet med nasjonalt ansvar. Det samme er Kontoret for Voldsoffererstatning i Vardø og Skatt Nord.

Det er nå mye fokus på alle milliardene som skal investeres i nord og at lokalt og regionalt næringsliv må kjenne sin besøkelsestid. Viktige stemmer snakker mye om at «tida for subsidier er over». Og selvsagt skal nordnorsk næringsliv skape verdier basert på våre egne ressurser, det skulle ellers bare mangle. Det er for øvrig fristende å ta en egen debatt om hvem det egentlig er som subsidierer hvem her i landet. 

Men samtidig som næringslivet skal gjøre sin del av jobben med veksten som kommer, er jeg opptatt av at sentrale politikere ikke må glemme at også offentlige og halvoffentlige oppgaver kan løses utenfor oslobyen. Eks-administrasjonsminister Victor Norman fra Høyre var en av de siste som tok sjansen på å flytte statlige virksomheter ut av Oslo. Ære være han for det, men jeg ser ingen som tør gjøre det i dag.

Desto viktigere blir det å gi en klar beskjed om at den såkalte avbyråkratiseringa som de blåblå planlegger, ikke bare skal ramme i de «ytterste» offentlige ledd – de som er lengst unna Oslo. Fra Finansdepartementet og BUF-etat har vi sett grelle eksempler på at effektiviseringa har bestått i å flytte stillinger fra nord til sør.  

Det er faktisk sånn at vi løser også nasjonale oppgaver på en utmerket måte i nord. Hinas er et godt eksempel. En offensiv nordområdepolitikk handler for meg om menneskene som bor og arbeider i nord. Da trenger vi både et offensivt næringsliv, men også nasjonale politikere som bruker de verktøyene de har for å bidra med kompetansearbeidsplasser over hele landet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse