Annonse

OL mot folkets vilje

Hvor faller partiene ned? Der ligger spenningen nå.

Strategene i de partiene som ikke har tatt stilling til OL-saken, kan ikke ha det enkelt om dagen. Ifølge den siste nasjonale meningsmålingen utført for Nordlys, svekkes stadig oppslutningen om Oslo 2022. Et klart flertall på landsbasis, 57,6 prosent, sier nei. Kun 32 prosent ønsker et OL. Selv i den regionen som vil ha direkte fordeler av arrangementet, Oslo med Østlandet, svarer flere nei enn ja.

Den manglende folkelige støtten til OL i Oslo har ført til en rik oppblomstring av finurlig retorikk. I starten av prosessen var det rene ord for pengene. Sjefene i Norges idrettsforbund argumenterte for at Oslo og Østlandet, med sin store befolkning, trengte nye idrettsanlegg og infrastruktur som følger med på kjøpet. Greit nok, på samme måte som mange tromsøværinger så for seg større ankomsthall på Langnes, og bedre vei til Movika, som begrunnelse for å stille seg bak ønsket om et OL til Tromsø.

På et eller annet tidspunkt må OL-entusiastene sørpå ha innsett at et rent hovedstadsfokus ikke ville holde helt inn. Det er tross alt ikke slutt på den klassiske motsetningen sentrum-periferi på Stortinget. På dette tidspunkt skrus retorikken opp flere hakk for å få hele landet med. Utspillet om et «kystens OL» er det mest lattervekkende. Hvis det er noe som særpreger Norge, så er det at landet har en hovedstad som ikke er en del av den kystkulturen som ellers preger folket.

Så er det noen retorikere som hevder at de skal benytte et OL i Oslo til å reformere IOC. «Konseptet bygger på grunnleggende norske verdier som åpenhet, bærekraft, ansvarlighet og respekt for menneskerettigheter,» skrev Høyres stortingsrepresentanter Kårstein Løvaas og Kristin Vinje i Nordlys i et tilsvar til forbannelsen nordpå. Rørende naivt for alle som kjenner det minste til pampeveldet i IOC.

Hvor faller partiene ned? Der ligger spenningen nå. LO-leder Gerd Kristiansen sendte en prøveballong med et personlig ja. Jonas Gahr Støre snakket om OL og folkehelse. Høyres kulturminister kjører hardt i svingene. Vil begge de store partiene havne på et ja? Det vil i så fall bli mot folkets vilje. Kysten, inkludert Oslofjorden, sier nei.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse