Annonse

OL, NRK og tallmagi

Men det er neppe til hans, idrettens eller deres ønskede OLs fordel at vi får inntrykk av at folkets mening er likegyldig.

Mandag ble Oslo godkjent som søkerby for OL 2022, sammen med Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina. Avgjørelsen ble på NRK Dagsrevyen presentert nærmest som en stor seier.

Det man klokelig tiet om, er at så mange land har trukket seg at bare de tre byene som i går ble «utvalgt», sto igjen som søkere.

NRK og idrettspresident Børre Rognlien fulgte så opp med en tallmagi man knapt har sett maken til. De 35 milliardene det hittil er sagt at OL i Oslo skal koste, og som det skal søkes statsgaranti for, ble på magisk vis redusert til 13,2. 

Det til tross for at alle vet at årsaken til at mange land ikke vil søke, eller har trukket sine søknader, er de voldsomme kostnadene et OL i dag innebærer.

Alle de siste OL har som kjent overskredet budsjettene, hvilket også var tilfelle for OL på Lillehammer.
President i Norges idrettsforbund, Børre Rognlien, framsto med vanlig arroganse.

Da Viggo Johansen forsøkte seg med et spørsmål om idretten ikke burde lytte til folket, ble han avfeid med at nå er det en ny situasjon. Nå vet vi, ifølge Rognlien, at det blir OL og så durte han på med hvilken historisk sjanse dette er for Norge.

Men alle vet at slik OL har utviklet seg, vil det snarere bli historisk om noen i framtida vil søke – kanskje med unntak av de land som trenger denne formen for PR.

Når folket som skal betale for OL, ikke vil støtte det, vil Rognlien og idretten, ifølge ham selv, satse på de 800.000 medlemmene under 18 år. De skal organiseres og mobiliseres.

Han sier ingenting om alderen på de 800.000, men i teorien kan de være helt ned til 0 år. De som skal mobiliseres er uansett i en alder at de neppe har tenkt så mye på hvilke andre tjenester som kan rammes på grunn av OL.

Om de ikke tenker på sykehjemsplasser, burde de i hvert fall bli minnet om tomme bassenger og mangel på idrettsanlegg rundt om i landet.

Det kan så være at idrettspresidenten bare gjør jobben sin, slik hans støttespillere i idrettstoppen  har påpekt. Men det er neppe til hans, idrettens eller deres ønskede OLs fordel at vi får inntrykk av at folkets mening er likegyldig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse