Annonse

Er OL-styret sjakk matt?

OL-selskapet er et aksjeselskap og som sådan underlagt aksjeloven. Det betyr at styret og styrets leder er ansvarlige for selskapets økonomiske disposisjoner og resultater.

Det var mange som ønsket å sole seg i glansen av et olympisk arrangement så lenge det pågikk. Når oppvasken nå må tas, er det visst ikke samme stas å vise ansikt i media.

Selskapet som har hatt ansvaret for sjakk-OL i Tromsø har fått store betalingsproblemer og er begjært konkurs av en av de største kreditorene. Det er et både trist og uventet etterspill på en av de store sportslige begivenheter som byen har vært vertskap for. Samtidig er det et faktum at OL-organisasjonen var i alvorlige vanskeligheter allerede før OL startet. Da flere deltakernasjoner ikke hadde meldt seg på da påmeldingsfristen utløp, ble det internasjonalt bråk. OL-styret som i utgangspunktet gjorde det klart at disse, bl.a. Russland ikke ville få delta, måtte etter et stort internasjonalt press gi etter og likevel ta inn de nasjonene som hadde brutt fristen.

Når den økonomiske miseren nå er et faktum, er det grunn til nøye å ettergå hva som har skjedd. OL-selskapet er eid med 90 prosent av Tromsø kommune og de siste 10 prosentene er eid av Norges Sjakkforbund. Som arrangørby må Tromsø kommune gjøre alt som er mulig for å klarlegge hva som har skjedd og ført til denne situasjonen. Både ordfører og byråd må ta de nødvendige initiativer for å få riktige fakta på bordet.

Samtidig er OL-selskapet et aksjeselskap og som sådan underlagt aksjeloven. Det betyr at styret og styrets leder er ansvarlige for selskapets økonomiske disposisjoner og resultater. Derfor er det svært påfallende at det nesten utelukkende er direktøren, den administrative lederen, som har måttet stå frem i media og forklare hva som har skjedd og hvorfor. Styrelederen har i liten grad vært å høre fra. Når styreleder Hans Olav Karde, en av landsdelens fremste ledere gjennom mange år som toppleder i Sparebanken Nord-Norge, ikke lar høre fra seg, fremstår det i et noe underlig lys. Det er styrets jobb å ha full innsikt i og kontroll over selskapets disposisjoner. Styret med lederen i spissen må derfor også ta ansvaret for å opplyse offentligheten om hva man vet om det som har skjedd.

Det var mange som ønsket å sole seg i glansen av et olympisk arrangement så lenge det pågikk. Når oppvasken nå må tas, er det visst ikke samme stas å vise ansikt i media. Det er flere enn styreleder Karde, både i sjakkforbundet og kommunen, som nå må stå frem og gi korrekt informasjon.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse