Annonse
I DOKKEN: MTB fartøyer av Hauk-klassen i dokken inne i fjellet på Olavsvern. Foto: Ole Åsheim

Olavsvern sett fra USA

Newsweek forteller historien om den viktigste basen det norske Sjøforsvaret hadde i nord, som nå er overtatt av private interessenter som leier den ut til bl.a. russiske forskningsfartøy.

Motstanden mot nedleggelse av Olavsvern var sterk da det skjedde, og vedtaket ble ansett som en skandale i hvert fall i deler av Sjøforsvaret.

Den omstridte nedleggelsen og det påfølgende salget av Olavsvern har nå påkalt internasjonal medieoppmerksomhet. Denne uken har nettstedet til Newsweek publisert en større artikkel om Olavsverns skjebne, noe som har ført til en heftig debatt i kommentarfeltet.

Newsweek-journalisten Elisabeth Braw, som har skrevet saken, har intervjuet bl.a. ordfører Jens Johan Hjort og adm.dir. i Næringsforeningen i Tromsø, Nils Kristian Sørheim Nilsen. I tillegg siterer hun flere forsvarskilder både fra Sverige og Norge.

Newsweek forteller historien om den viktigste basen det norske Sjøforsvaret hadde i nord, som nå er overtatt av private interessenter som leier den ut til bl.a. russiske forskningsfartøy. Forsvarskildene hevder at det var en tabbe av Norge å nedlegge denne store og viktige basen.

Dette har blitt enda tydeligere nå når Putins Russland ruster kraftig opp og rasler med sablene også i nordområdene, både til lands, til vanns og i luften.

I hovedsak er Newsweek-artikkelen god og balansert journalistikk. Motstanden mot nedleggelse av Olavsvern var sterk da det skjedde, og vedtaket ble ansett som en skandale i hvert fall i deler av Sjøforsvaret.

Motstandernes argumenter har nok også fått ytterligere tyngde i dag. Når en av Newsweeks kilder peker på at russiske forskningsfartøy også kan ha oppdrag for Kreml, er det og et helt relevant poeng.

Newsweek unnlater ikke å gjøre et poeng av det faktum at da Olavsvern ble nedlagt av det politiske flertallet på Stortinget og siden solgt for godt under halvparten av takst, het Norges statsminister Jens Stoltenberg. Nå er han som kjent generalsekretær i Nato. Noe som påkaller vrede i kommentarfeltet, der det hevdes at Stoltenberg selger Nato i neste omgang.

Gunnar Wilhelmsen, som i dag er en av eierne av Olavsvern, blir i kommentarfeltet utpekt til å stå på Kremls lønningsliste.

Når forsvarsminister Ine Eriksen Søreide siteres, understrekes det at hennes parti og den norske høyresiden var imot nedleggelsen av Olavsvern.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) blir også sitert på at basen var av strategisk betydning, og at Norge har bygget ned Forsvaret, mens Russland har rustet opp. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse