Annonse
NORSK RIKDOM: Det enorme Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er det største funnet siden 1979. Men nå synker investeringene i petroleumssektoren.

Det oljeavhengige sør

Det vi ser nå, er at vi lenge – til en viss grad – har levd i et splittet land. Nedgangen i petroleumsinvesteringer og lav oljepris skaper krise i sør, men ikke i nord.

den eneste regionen der pessimismen ikke råder og dystopiene ikke males ut med bred pensel, er Nord-Norge. Veksten i landsdelen har lenge vært høyere enn i Sør-Norge og viktige næringer vokser fortsatt.

Daglig meldes det om en kommende økonomisk stagnasjon og nedtur i det til nå så lykkelige oljelandet.

Prognosene for nye investeringer i petroleumssektoren  blir stadig nedgradert, prisen på Nordsjøolje  er nesten halvert siden sist sommer og statsminister Erna Solberg truer med sparekniv, kutt og svak lønnsvekst.

NHO bruker situasjonen for alt den er verdt og roper om politisk drahjelp og gunstigere betingelser.

Det interessante i denne situasjonen er at den eneste regionen der pessimismen ikke råder og  dystopiene ikke males ut med bred pensel, er Nord-Norge. Veksten i landsdelen har lenge vært høyere enn i Sør-Norge og viktige næringer vokser fortsatt.

Både i sjømatnæringen og i reiselivet er det grunn til optimisme. Veksten har til og med fått drahjelp av en svekket kronekurs, som ikke minst er en lettelse for utenlandske turister som strømmer til landsdelen i stadig større antall.

Reiselivet i nord har vunnet frem med en markedsføring globalt som nå manifesterer seg i en helårsturisme landsdelen aldri tidligere har hatt.

Undersøkelsene som har blitt utført i det siste om forventningene i nordnorsk næringsliv, viser da også at pessimismen er langt mindre i nord enn sørpå.

Kanskje blir det ingen storslått oljefremtid i nord, i hvert fall ikke  i løpet av de nærmeste årene, men landsdelen har allerede flere bein å stå på, som også vokser seg stadig sterkere. Når Statoil nå har utsatt utbygging på det rike Johan Castberg-feltet i Barentshavet er det derfor neppe noen stor katastrofe.

Bildet som tegner seg er svært interessant. Det vi ser nå, er at vi lenge – til en viss grad – har levd i et splittet land. Nedgangen i petroleumsinvesteringer og lav oljepris skaper krise i sør, men ikke i nord.

Norges oljerikdom har altså først og fremst havnet i sør, og når oljeaktiviteten tørker noe inn, rammes derfor Sør-Norge hardt. For Nord-Norge kan det se ut som om denne utviklingen i langt mindre grad får negative konsekvenser.

Det som derimot kan ramme hardt, er en regjering som i liten grad er nordvendt.

Hvis det nå skal deles ut statlige gavepakker i overflod til det oljeavhengige Sør-Norge, fortsettes nordområdepolitikken som kun et politisk illusjonsnummer i festlig lag.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse