Sola tilbake 13.01. på Tromsdalstinden - og en fin lørdag. Foto: Nils Chr. Fareth

... om Fjellheim, NRK, pensjonister, busser, brøyting og piggfrie dekk

Fjellheims debattform

Nordnorsk Debatt er en nordnorsk gullgruve, og hovedårsaken til at jeg abonnerer på Nordlys digitalt. Det er med stor glede og spent forventning jeg hver kveld åpner neste dags utgave, for å lese interessante debattinnlegg og forhåpentlig tilegne meg ny kunnskap. Og kanskje bli litt klokere…

Derfor har det vært forstemmende å lese politisk redaktør Skjalg Fjellheims kommentarer «Gerilja i Finnmark» og «Rapport fra kolonien» i forrige uke. I en usedvanlig arrogant og nedlatende tone lirer han av seg en hel tirade av usakligheter, personkarakteristikker og personangrep i en ekkel harselas med alle som ønsker at Finnmark skal bestå som eget fylke. Sånn går det gjerne når argumentene ikke strekker helt til, og man blir beruset av egen formuleringsevne og altfor forelsket i sine egne spissformuleringer.

Fra menigheten ute på høyre fløy høster han nok begeistret jubel og klapp på skuldra, men et bidrag til fornuftig dialog og en opplyst debatt er dette ikke. Og ren mobbing er aldri morsomt. Ikke særlig sympatisk heller.

Uten her å ta stilling i diskusjonen for eller mot sammenslåing med Troms; med disse sleivsparkene har han dessverre trukket sin egen avis ned i søla, ned til et nivå der nettrollene fra Facebook og avisenes kommentarfelt befinner seg. Jeg tror vi er ganske mange som hadde ventet bedre av en politisk redaktør i Nord-Norges største avis.

Magnar Leinan, Alta


NRK-lisensen

Kringkastingsavgiften fra NRK kom i posten i dag. For første gang hadde jeg mest lyst til å la den gå i søppelkassen.

Har støttet lisensen fordi jeg setter pris på en reklamefri kanal. Ett er nå at NRK nå avspiser områdene utafor Oslo med 5 minutters nyhetssendinger på TV. Selv ser jeg for det meste på Dagsrevyen. Det er blitt for mye tulle-TV. Alt dette tøvet som dominerer irriterer meg snart mer en reklamen.

Et annet irritasjonsmoment: På kveldens Dagsrevy fikk to kunstnere som hadde utstilling i Oslo ca 10 minutter gratisreklame. Det skjer jevnt og trutt at kulturevenementer i hovedstaden får slik gratis reklame. Kan ikke huske å ha sett slike lange innslag fra utstillinger eller kunst og kultur fra andre steder. Det kan kanskje skje en gang hvert skuddår.

Hvorfor skal vi betale avgift for å ha en TV-kanal som ikke skiller seg særlig fra de reklamefinansierte?

Odd Arne Andreassen, Vangsvik på Senja


Ikke ta bort buss-stoppene!

I forbindelse med planen Tenk Tromsø kan det tenkes nedlegging av enkelte stoppesteder for at bussen skal komme raskere frem.

For oss som er dårlig til bens eller bevegelseshemmede, kan det bety kroken på døra for et selvstendig liv.

Vi har fulgt oppfordringen  om å gå over til buss istedenfor å bruke egen bil, og det går greit med et buss-stopp i nærheten. God løsning, så langt. Bussen brnger oss til sentrum og der er det kort vei for å ta annen buss til hvor som helst i byen !

Men vi kan ikke helt til neste stoppested hvis vårt eget buss-stopp blir nedlagt, så ikke ta bort stoppesteder !

Som eldre brukere forventer vi at det tas hensyn til behovet vårt for buss-stopp.

Brøyting trenger ikke ramme pensjonistene

Med det tekniske utstyret vi har idag er det ingen problem å legge tilrette brøytingen så  man unngår å fylle innkjørslene til eldre og uføre.

Disse innkjørslene kan merkes godt av slik at de som utfører brøytejobben ser hvor de skal svinge redskapen ut.

Også her  kan kommunen bidra til å oppfylle sin egen målsetting om at vi skal kunne  få bo hjemme så lenge som mulig.

På forhånd takk for rask løsning av denne utfordringen !                 

Tromsø  Pensjonistforening,

Ragna Kjær Monsen, leder


Farlig symbolpolitikk om piggfrie dekk

Viser til Ove Høgtuns gode innlegg hvor det dokumenteres at piggfrie dekk er adskillig mer trafikkfarlige enn piggdekk. I tillegg er det faktisk også slik at piggfrie bilister bidrar til mer helseskadelig svevestøv enn de som kjører med pigger.

Ifølge flere legespesialister, bl.a. sjefslege Thor Arne Grønnerød ved klinikk for allergi og lungesykdommer, er partiklene fra piggdekk så store at de ikke kommer ned i lungene, samtidig som gummiblandingen i piggfrie vinterdekk avgir mer skadelig svevestøv enn vanlige piggdekk.

Videre viser en rapport fra det finske forskningsinstituttet Nordic Envicon at piggfrie dekk er adskillig mer effektive på å løfte støv opp i lufta. Forsker Heikki Tervahattu mener derfor at bedre renhold av veiene er løsningen ettersom pulveriseringen av all grusen som strøs om vinteren er hovedkilden til svevestøv. 

Tromsø kommunes forslag om å subsidiere piggfrie dekk og dermed måtte strø mer vil altså virke mot sin hensikt ved å bidra både til mer skadelig svevestøv og en mer utrygg vintertrafikk i Tromsø. Det eneste positive er at vei-slitasjen vil reduseres noe.

Roar Kristoffersen

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse