Annonse

Mer om pigg/piggfritt, NRK-lisensen, fagbevegelsen, søndagsåpent, Ishavskraft og Norge nord for Trondheim

Pigg og ikke pigg i vinterdekkene?

Viser til diskusjonen som pågår i avisen angående pigg og ikke pigg i vinterdekkene?
Jeg mener å huske at nå avdøde Politimester Truls Fyen sa klart fra i avisene at bruke noen piggfrie dekk og forårsaket ulykker ville politiet inndra sertifikatet umiddelbart! Slike scenarier kan bli interessant fremover dersom man følger kommunens piggfrieråd. Da er spørsmålet, hvem i kommunen er ansvarlig dersom kommunens bilpark kommer på piggfrie dekk og forårsaker ulykker. Hva sier jussen til dette mon tro?

Kjell Sundfær


La oss “fryse” NRK-lisensen!

I går kom giroblanketten for innbetaling av kringkastingslisensen i postkassen. Min første reaksjon var sinne. Jeg ble skikkelig provosert. Jeg vil ikke lenger betale NRK når de ikke engang gir meg de skarve 15 minuttene til lokale nyheter før Dagsrevyen.

Hvorfor trenger jeg lokalnyhetene? Jeg trenger informasjon og kunnskaper for å være en aktiv og selvstendig deltaker i livet her jeg bor. Det er en forutsetning for reelt demokrati. 

Det er ikke slik at hele Norge leser nyheter på nettbrett og mobil. Jeg trenger allmennkringkasteren min.

Neste reaksjon var å lete etter en metode å la være å betale på. Jeg hadde et vagt minne fra gamle dager om en lokal aksjon på Hitra i Trøndelag, der befolkningen “frøs” innbetalingen av skatt, til de fikk gjennomslag for sine krav.  Og de vant.

Jeg kommer nå til å gjøre det samme. Jeg «fryser» innbetalingen min til NRK til de gir seg og gir meg tilbake Nordnytt. Gi meg gjerne 20 minutter denne gangen, før Dagsrevyen, men i hvert fall ikke mindre enn et kvarter. Jeg trenger ekte lokalnytt fra NRK, ikke den svindelen de nå byr på. 

Hvis det er mulig, og hvis vi er flere som «fryser» lisenspengene, blir det i hvert fall en reaksjon NRK ikke helt kan overse.

Innbetalingsfristen er 31 januar. 15 minutters lokalnytt må da være på plass. 

Sidsel Meløe, Tromsdalen


De blå og den norske modellen

I ord er alle partier enige om at den norske modellen er en suksess-historie. Noe av det viktigste med den norske modellen er trepart-samarbeidet mellom staten, fagbevegelsen og arbeidsgiverne. I praktisk politikk viser seg likevel at de blå partiene svekker fagbevegelsen, og dette har ikke blitt bedre av at Venstre har kommet inn i regjeringen.

Andelen fagorganiserte går ned. Det er det selvsagt fagbevegelsens eget ansvar å gjøre noe med, men det er mye staten kan gjøre fra eller til. Sosial dumping i et uorganisert og av og til kriminelt arbeidsliv kan bekjempes.

Skattefradraget for fagforeningskontingent kan økes, slik at folk oppmuntres til å organisere seg. Og mens skattefradraget økte fra 1800 kr i 2005 til 3850 kr i 2013 under de rødgrønne, har den blå regjeringen frosset beløpet siden 2013. Det betyr selvsagt en reell nedgang. Og dette er særlig opprørende fordi Høyre i valgkampen i 2013 lovte en justering av skattefradraget, og fordi arbeidsgiverne automatisk får justert sitt tilsvarende skattefradrag. Dette påviser Wegard Harsvik i LO i en kronikk i Klassekampen 16. januar.

I Jeløy-erklæringen til den nye H+FrP+V-regjeringen går de enda lengre i fagforenings-negativitet ved å uttale seg positivt om at noen velger å være uorganiserte. Som Erik Orskaug i Unio, Norges nest-største hovedorganisasjon, sier: “Vi må veldig langt tilbake i norsk historie for å finne en regjering som på tilsvarende måte løfter fram de uorganiserte.” Samfunnet trenger fagbevegelsen som en motpart til kapitalmakten, men slik ser dessverre ikke den blå regjeringen det.

Vidar Eng, Tromsø


Kraftleverandør vil ikke gi årsoversikt

Tidligere kjøpte vi strømmen fra Troms kraft og fikk alltid en årsoversikt med samlet forbruk og kostnad. Dette er viktig for å holde regnskap med strøm-kostnadene og for å fordele strømregningen på andre beboere i huset.

Vår nåværende kraftleverandør, Ishavskraft, som også samarbeider med Troms kraft, er ikke villig til å gi en slik årsoversikt. De sier at det ikke er mulig å få til.

Lever ikke vi i teknikkens tidsalder? Det er jo merkelig siden Troms kraft aldri hadde problemer med dette, og Ishavskraft ikke greier det? Det er sikkert mange av kundene som ønsker en total årsoversikt.

Per A. Prytz


Søndagsåpen butikk - det er nok vi som må betale

Jeg ble overrasket da jeg så at nærbutikken skal ha søndagsåpent. Er det ikke nok når de har åpent fra 07-23 hverdagene? 
Det heter så fint at de gjør det for kundene, men det stemmer ikke. Det er nok for å tjene enda mer sånn at sjefene får store beløp i sluttpakker. Og hvem skal betale lønna til de ansatte? De skal jo ha dobbel timebetaling på en helligdag. 

Det er nok kundene som må ta den belastninga med høyere priser, Nærbutikken er fra før mye dyrere enn de andre butikkene i coop.
En annen ting er at den åpner kl. 11 på søndagene. Andre butikker som noen ganger har søndagsåpent starter ikke før kl. 14 og ikke samme klokkeslett som når presten står på prekestolen. Det er en skam at dere ikke har mer respekt for kirkens aktiviterer. Men det er ingen skam å snu. Vi er mange som ønsker at Coop må gå tilbake på dette.

Edvald Johansen


Nord for Trondheim

Vokste opp med begrepet «Nord for Trondheim», hvor det ikke skjedde noe. Skulle man gjøre karriere, enten det gjaldt utdannelse (NTHU) eller sport (Wirkola), var det å reise sørover. (og helst bare  å bli der). Universitet UiT, skal få sin ære, men forskjellene sør nord, har bare i ettertid bare økt. 

Dagens  Erna-regjering med Venstre inn i folden, er en dokumentasjon på fortsatt nordnorsk katastrofe. Heldigvis har vi gode naboer, Sverige med en uunnværlig jernbane (ARE) til Narvik, Finland med kommende jernbane-forlengelse fra Asia, og Russland, som tross Erna og Ines harde boikott-politikk, fortsatt vil ha samarbeid med oss i nord. 

Tromsø skøyteklubb skal i år stå som arrangør for Nordkalott-stevne. Siste års  arrangement var i Nord-Russland, og føltes som et mini-OL å oppleve for deltagerne. Premie-utdelere i nasjonaldrakt, kultur arrangement med øvrigheten tilstede. Her må Tromsø kommune kjenne sin besøkelsestid , og gjerne med et offisielt besøk på Rådhuset som en ekstra gest til våre besøkende venner på Kalotten.

Slagordet heretter, må bli «For et sterkt  Nord for Tronheim»,  og det sammen med våre naboer i nord,  Finland, Sverige (jernbane) og Russland med kultur og folk til folk. 

Bengt Erik Paulsen 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse