Annonse

Om det å arrangere konferanse i Finnmark

Jeg kan ikke komme på noe bedre sted å arrangere konferanse enn i Finnmark. Men la oss unngå å dra fylket inn i en «billigst mulig»-debatt om pris.

Jeg vil slå et slag for å arrangere flere konferanser i Finnmark – med en natur, kultur og atmosfære ingen slår oss på.

12. og 13. november skulle FeFo arrangert konferansen «Nanne/Styrk» i Alta. Der stilte vi spørsmålet: «Hvordan styrke samisk språk og kultur?» Jeg ville mye mer diskutert spørsmålet enn det jeg skal forsøke her: Å nyansere påstander fra samepolitikere som diskuterer prisen på konferansen.

Årets tema for FeFo-konferansen ble valgt fordi FeFo, i henhold til Finnmarkslovens formål, har et særskilt ansvar overfor den samiske kulturen i Finnmark. Deltakeravgiften var satt til 2950 kroner (uten MVA). FeFo hadde satt av 200.000 kroner til konferansen. I år som i fjor skulle den gå i null. Viktigst for oss er å sette agenda og å oppfylle vår strategi om å bidra til positive ringvirkninger - i dette tilfellet overfor kulturarbeidere, tolker og lokalt næringsliv.

Runar Sammol Myrnes Balto fra NSR på Sametinget sier i flere intervjuer og en kronikk at konferanseprisen vår er for høy. FeFo har valgt å lytte til det. Årets konferanse avlyses. Vi går tilbake til tegnebrettet. Jeg er sikker på at det kommer noe godt ut av det.

Men det er feil å påstå at FeFo tar betalt etter hva andre konferanser koster. Prisen er et resultat av hva vi mener konferansen koster. Vi ser andre sammenligne oss med prisnivået til den utmerkede samekonferansen til Troms fylke. Det blir feil. De gjør den i Tromsø by. Der har de mye av deltakergrunnlaget og infrastruktur selv, ikke minst mange flere ansatte å spille på.

Jeg vil slå et slag for å arrangere flere konferanser i Finnmark – med en natur, kultur og atmosfære ingen slår oss på. Vår erfaring er kvaliteten til leverandørene er høy, og at de er konkurransedyktige på pris. Det er ikke fair å føre en “billigst mulig”-debatt på tjenestene de tilbyr. Konferanser koster og krever: Lokaler, konferansier, foredragsholdere, reise og opphold for bidragsyterne, kunstnerisk innhold, bevertning, teknisk bistand, tolk, markedsføring, bookingløsning m.m. I tillegg til mange arbeidstimer og logistikk for arrangør.

FeFo er fortsatt åpne for å diskutere hvordan FeFo-konferansen kan gjøres tilgjengelig for flere, og enda mer om hvordan styrke samisk språk og kultur.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse